életstílus

2020.03.31. 11:30

Interneten meditálnak a buddhisták

Szalay Andrea művészet- és szocioterapeuta, szociális munkás a koronavírus-járvány időszakában szintén online tanításon vesz részt, miután a Tan Kapuja Buddhista Főiskola hallgatója.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Buddhista tanító szakon tanul, és napról napra végzi az igencsak sokasodó feladatokat. Erről szívesen nyilatkozott lapunknak:

– A buddhista egyház képviselői nem hagynak minket magunkra, előadásokkal, tanácsokkal, reménnyel látnak el mindannyiunkat. Rengeteg a feladat, sokat várnak tőlünk. Esszéket, beszámolókat írunk, mondunk, mikrofon, kamera, okostelefon segítségével, és hétről hétre különféle kutatásokat kell végeznünk. A koronavírus-járvány időszakában is csodálatos az összetartás. Sehol nem tapasztaltam még ilyet korábban. Valóban érezni, hogy a buddhisták tanítványa, tanítványai vagyunk. Segítenek abban is, hogy a járványveszélyben ne ültessük a tudatunkba a félelmet, bár ez egyre nehezebb – ismertette.

Mint elmondta, a jóga- és meditációóráik is online zajlanak. A tanítóik ezzel is igyekeznek erősíteni a tanítványaik lelkét, sőt még immunrendszerét is. Szalay Andrea egyénileg is gyakorol, meditál, de szívesebben van együtt online az évfolyammal és a tanárokkal. Telefonon is rendszeresen beszélnek, nem szigetelődnek el.

– A tanároknak mindenről számot kell adnunk, így biztosan megalapozott lesz a vizsga­jegy, ha esetleg a félévi vizsgák sem teljesülhetnek személyesen. A munkám, és a buddhista tanító szak végzése mellett folytatódik még egy egyéni művészetterápiás segítő beszélgetésem is, segítséget nyújtok egy rászorulónak. A járvány miatt az órákat az otthonomban tartom, nem szakítottam félbe, de talán nem is kell. Csoport indítása egyelőre nem aktuális – mondta Szalay Andrea.

Hajléktalanoknak is segít

– A hajléktalanok között fokozott veszélynek vagyok kitéve, de nem félek – mondta a szociális munkásként is fontos feladatot végző szakember. Szekszárdon dolgozik, azonban hangsúlyozta, a munkájáról nem sok tájékoztatást adhat. Annyit még elmondott, hogy a koronavírusjárvány-veszélyben, amikor nem a munkahelyén van, mellőzi a családtagjaival, pici unokáival a személyes találkozást. Erre azért van szükség, mert amellett, hogy minden szabályt igyekszik ő is betartani, úgy érzi, mindent meg kell tennie a családja védelme érdekében. Szerencsére náluk is mindenki egészséges. És szeretné, hogy ez így is maradjon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában