Europass

2020.03.09. 14:00

Külföldön bővítették szakmai tudásukat a diákok

Külföldi gyakorlatuk elismeréseként tizenkét diák Europass bizonyítványt vehetett át pénteken a Csapó Dániel Középiskolában.

Hanol Erzsébet

2020.03.06 Szekszárd, Szekszárdon az (DASZK) AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban EuroPassz bizonyítványokat adtak át a diákoknak. fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Europass bizonyítványokat adtak át pénteken az AM DASZK, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban. A bizonyítvány tanúsítja, hogy birtokosa többhetes külföldi gyakorlaton vett részt, szakmai, szociális és nyelvi kompetenciái fejlődtek. Mindezt a Tempus Közalapítvány Erasmus+ Szakképzési Mobilitási Program „Európa ránk is vár” című projektje tette lehetővé.

A 2019 májusában elnyert támogatást 24 hónap alatt használhatja fel az iskola. Ötven tanuló, hét kísérő és hét munkatárs vehet részt külföldi gyakorlaton és tapasztalatszerzésen Németországban, Ausztriában, Horvátországban és Dániában. A jelentkező tanulók közül önéletrajz és tanári ajánlás után választják ki a kiutazókat – mondta el az átadó ünnepségen Fülöp Mónika, nemzetközi projektkoordinátor. A most bizonyítvánnyal gyarapodó diákok közül hatan Németországban, Plauen környéki gazdaságokban voltak nyolchetes gyakorlaton, majd két hetet töltöttek a köllitschi Oktató és Kísérleti Gazdaságban.

Az élményekről Takács Gréta 12. mezőgazdasági szakgimnáziumi, Nagy Krisztián 10. gazda, Ignácz András, lengyeli tagintézmény 11. mezőgazdasági gépész, Lukoviczky Bettina 13. állattenyésztő és állategészségügyi technikus, Varga Olivér lengyeli 11. mezőgazdasági gépész és Füredi Balázs 11. gazda osztályos tanuló tartott beszámolót.

Egy másik csoport, szintén hatan – négyen csapós technikusok és ketten a szentlőrinci tagintézmény végzős mezőgazdasági szakgimnáziumi tanulói – Ausztriában vettek részt kéthetes szakmai gyakorlaton. Czirják Balázs, Horváth Brigitta, Jákob János, Pákolicz Flóra, Széles Fruzsina és Werner Viktor szintén beszámoltak az osztrák iskolában szerzett tapasztalataikról. Ezt követően Simonné Szerdai Zsuzsanna főigazgató adta át a tanulóknak az Europass bizonyítványt.

Mindkét helyen dicsérték a diákokat

Fülöp Mónika köszönetet mondott a megvalósítás sikeréhez hozzájáruló kollégáknak, illetve azt is kiemelte, hogy büszkék lehetnek a külföldi gyakorlatot teljesítő diákokra.

A visszajelzések pozitív tapasztalatokról árulkodnak. Mindkét helyen kiemelték a tanulók szakmai tudását, a munkához való jó hozzáállásukat, megbízhatóságukat, terhelhetőségüket, példamutató magatartásukat. Tavasszal újabb hat tanuló utazhat Ausztriába, nyáron szintén lesz ott gyakorlat, illetve Horvátországban is, de szervezés alatt van egy dániai és egy újabb németországi gyakorlat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában