Mise nem marad el, de szenteltvíz nincs

Mauthner Ilona

Fotó: Wessely Gábor

Egyelőre minden katolikus templomban megtartják a szokásos időben a miséket. Kürtösi Krisztián bátaszéki plébános elmondta, amíg a Magyar Katolikus Püspöki Kar másként nem dönt, addig a templom nyitva áll a hívők előtt. Néhány dologban történt változtatás, a templomok bejáratánál elhelyezett szenteltvíz tartók üresek, illetve a kézbe áldoztatást tették általánossá. Petkó Tamás szekszárdi plébános is megerősítette, megtartják a szentmiséket, esküvőket és temetéseket is.

Pár nappal ezelőtt a Magyar Katolikus Püspöki Kar megelőző intézkedéseket léptetett érvénybe az egyházmegyék területén. Így a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását rendelték el. A gyóntatóhelyiséget rendszeresen szellőztetik, a gyóntatórácsra pedig fóliát rögzítettek.

Az egyházi iskolákban is elrendelték az óránkénti szellőztetést, a gyakori kézmosást, szappannal, papírtörülközővel, illetve kézfertőtlenítővel végezve. A házi betegellátásnál a papoknak a látogatás előtt és az után is fertőtleníteniük kell a kezüket.

Korlátozások a gyógyszertárakban

Egyre több Tolna megyei gyógyszertár bejáratánál helyeznek el tájékoztatót, amely szerint a járvány elleni védekezés részeként a patika betegforgalmi terében csak annyian tartózkodjanak, ahány gyógyszerkiadó hely működik. A többieket arra kérik, hogy a bejárat előtt várakozzanak, és tartsanak egymástól megfelelő távolságot. A veszélyhelyzet elrendelése után Kásler Miklós módosította az e-recept kiváltásának feltételeit is. Ennek értelmében bárki kiválthatja ismerőse, hozzátartozója gyógyszerét, ehhez mindössze a beteg TAJ-számát kell tudni, és a kiváltó személynek igazolnia kell magát.

Borítókép: Ravasz Csaba plébános áldoztat Tolnán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában