oktatás

2020.03.27. 18:10

Rendszeresen kapjanak, de ne túl sok feladatot

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Összesen hat feladatellátási helyen (hat épületben) működik Tolnán és Mözsön a Wosinsky Mór Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Mintegy nyolcvan pedagógus foglalkozik a közel 740 tanulóval. A koronavírus okozta járvány miatt március 16-tól bezártak a hazai iskolák, és áttértek a digitális oktatásra. Az intézményvezető, Herczig Lászlóné elégedett az első hét eredményeivel.

– Ez egy járatlan út – hangsúlyozza –, s be kell látni, hogy nem minden tantárgy oktatható jól digitálisan. Mindenesetre nekiláttunk, és tesszük a dolgunkat. Minden családban van már legalább egy okostelefon, probléma akkor adódhat, ha arra az egy eszközre van három gyerek. De meg tudják oldani. E-mailben beküldik a feladatmegoldásokat, vagy lefotózzák a gyerek válaszait, többféle lehetőség kínálkozik.

Az én véleményem az, hogy a tanév kétharmada már lement, érdemjegyek már vannak, s a hátralévő időben egyfajta szinten tartásra kell törekednünk az általános iskolákban. Érezze a gyerek a törődést, a rendszeres kapcsolattartást, azt, hogy kap feladatokat, melyeket a nevelők értékelnek, de ne zúdítsunk a nyakába sok mindent! Ha segít neki a szülő vagy a nagyobb testvér az se baj, együtt tanulni ebben a helyzetben nem bűn.

Látnunk kell, hogy a szülők terhe megsokasodott: dolgoznak, bevásárolnak az öregjeiknek, felügyelik, hogy a gyerek elkészítse a leckét, beosztják, hogy az otthoni egyetlen számítógépet vagy okoseszközt mikor, ki használhatja, és így tovább. Tehát módszertanilag az a legfontosabb most, hogy foglalkoztassuk, de ne terheljük túl a gyerekeket.

A fiatal pedagógusok könnyen vették az akadályt – a digitális oktatásra való átállást – Tolnán is. Az idősebbek pedig nem szégyelltek tanulni tőlük. Az első hét a belerázódásról, a gyermekek érdekében történő együtt munkálkodásról szólt.

Most már mindenki tudja tartani a kapcsolatot a rábízott diákokkal. Egyelőre csak szóbeli értékelésre van lehetőség, de várhatóan a korábban megszerzett érdemjegyeket kiegészítik még néhány osztályzattal, s úgy alakul majd ki a tanév végi eredmény.

Borítóképünkön: Herczig Lászlóné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában