katasztrófavédelem

2020.03.29. 09:30

Térkép készül a szúnyogok biológiai gyérítéséhez

Hanol Erzsébet

Forrás: Shutterstock

A biológiai szúnyoggyérítés arányának növelése a katasztrófavédelem egyik kiemelt célja a jövőben. A hatékonysághoz azonban olyan térképekre van szükség, amelyek megmutatják, hol vannak a szúnyogok tenyészőhelyei. Ilyen jelenleg csak néhány térségről áll rendelkezésre. A katasztrófavédelem az idei szúnyoggyérítési programjának részeként dolgozni kezd a hiányosság megszüntetésén – tájékoztatott Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Elmondta, hogy megállapodás született szakértőkkel, akik a következő három évben tizenöt olyan régióban végeznek szakszerű és részletes feltérképezést, ahol évről évre sok szúnyog fejlődik ki, bosszúságot okozva az embereknek.

Idén Tolna megyében a Duna mentén Gönyű és Paks között térképezik fel a szúnyogok kifejlődési területeit. A tervek szerint aztán a következő két évben a Duna többi szakasza, a Rába, a Tisza-tó, a Velencei-tó, a Tisza szúnyogtenyésző helyekben gazdag részei, a Körösök és a Dráva környéke következik. A felméréseket és az adatok feldolgozását szakértők végzik, akik a nemzetközi és a hazai protokolloknak megfelelően járnak el. A korszerű térinformatikai adatbázis elkészítéséhez drónokat is használnak – tette hozzá a szóvivő.

Borítókép: Drónok segítenek a munkában (illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában