üzletek

2020.04.10. 17:30

Az árengedmény sem csalogatja a vevőt

Tehetetlenek a kis üzletek tulajdonosai, nincs az a vevőcsalogató, vevőbarát trükk, amivel becsábíthatnák boltjaikba a vásárlókat. Bezárni azonban nem akarnak.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Pala Anikó butiktulajdonos például hiába hirdette húsvéti, ünnepi akcióit, harminc százalékos árengedményeit, semmilyen érdeklődést nem tapasztalt a vevői részéről. Kedden például egy vevő és két nézelődő tért be hozzá. A vásárlóinak száma kilencvenkilenc százalékkal csökkent.

– Az emberek az élelmiszer, a bank, a patika miatt hagyják el leginkább az otthonaikat, minket elkerülnek. Azért is fájó mindez a számomra, mert nagypénteken lett húszéves az üzletem. Válságtervem van, nem napi vagy heti beszerzéssel, hanem előrendeléssel dolgozom, az árumat szezon elején, egyben fizetem ki. Gyűlnek a számláim, vevő kell ahhoz, hogy újra egyenesbe álljon az életem. Talán az emberek is hamarosan kicsit fellélegeznek, és szívesen vásárolnak nálam is – mondta Pala Anikó. Hozzátette, azt remélik, hogy azok a kiskereskedők is kapnak segítséget, akik minden nap kinyitnak, de forgalmuk nincs. Bezárni továbbra sem akar, betart minden szabályt, és bízik abban, hogy ha minimális, de lesz valamennyi forgalma.

Szász Attila órás és órabolt tulajdonos is arról számolt be, hogy számtalan nehézséggel kell szembenéznie a családjának a járványveszély csökkentése érdekében hozott intézkedések miatt.

– Nyitva vagyunk, jelen vagyunk, de a vevőink száma erősen megcsappant. Az elmúlt hetekben adtam már el karórát, de régen ez minden napos volt, most csak elvétve vásárolnak. Leginkább kisebb javításokkal, elemcserével fordulnak hozzánk. A kialakult helyzet miatt nem vagyunk elkeseredve, elfogadtuk. Nem tudni meddig tart ez az állapot. Ha be kell zárnunk, akkor újra kell gondolnunk az eddig megszokott életünket – mondta Szász Attila.

Az egyik szekszárdi játékbolt tulajdonosa is el van keseredve. Kérdésünkre csak annyit mondott, nehezen élik meg ezt a helyzetet.

Mindent felülírt a válság

Március tizenegyedikén változott meg minden, ezen a napon nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet a koronavírus járványt világjárvánnyá. Egy hónap telt el, de az emberi élet védelme miatti intézkedések azóta is szinte napról napra írnak felül mindent. Az eddigi kereskedői tudás, a jól bejáratott üzletpolitikák csődöt mondanak, nem működnek. Még a világjárvánnyá nyilvánítás előtt, a tavaly januári márciusi időszak adatai a kiskereskedelmi forgalom növekedéséről számoltak be Tolna megyében. Dr. Fischer Sándor, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke akkor úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a megyeszékhely belvárosában található kis üzletek azért maradnak talpon, mert jobb minőséget biztosítanak, a vevők igényei szerint alakítják készleteiket, speciális áruik vannak. Mostanra azonban kiderült, hogy oly mértékben változott meg mindenki élete, hogy egyelőre nem látni, a kis üzletek mit tehetnek a fennmaradásuk érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában