bárányok

2020.04.05. 16:00

Engedni kellett az árból, alkudoznak a kereskedők a piacon

Március végén arról szóltak a hírek, hogy a koronavírus-járvány miatt idén nem fogadnak magyar bárányokat az olaszok, ők ugyanis a legnagyobb felvásárlók. Úgy tűnik, megtört a jég, mert elkezdték szállítani a bárányokat. A felvásárlási árakkal kevésbé elégedettek a gazdák.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Nem zökkenőmentesen és az elmúlt években tapasztalható rohamtempóval, de beindult a húsvéti bárányexport az olasz piacra, mondta Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója. Korábban ugyanis félő volt, hogy a koronavírus-járvány, különösen annak olaszországi súlyosbodása miatt, a bevezetett korlátozások következtében Magyarországon maradnak az exportra szánt élő állatok, és ez borítékolta volna a termelők veszteségét.

Tóth Béla bátaszéki állattartó elmondta, viszik a bárányokat, úgy tudni, a határig hazai fuvaros szállít, onnan pedig átveszik az olaszok. A felvásárlási ár három hét alatt 1150 forintos kilónkénti árról visszaesett 950 forintra. Ami a gazdáknak bárányonként több ezer forintos veszteséget jelent. Tóth Béla elmondta, amikor azt a hírt kapták, hogy az olasz piacra nem lehet számítani, akkor több birkát eladott tenyészállatnak, hogy szabaduljon a feleslegtől.

Bajusz Bálint bogyiszlói juhász is megerősítette, hogy viszik a bárányokat Olaszországba, a héten szinte minden nap, illetve még a jövő héten is indulnak a szállítmányok. Tőlük is vettek és vesznek a már említett áron. Mint mondta, sajnos most nincsenek abban a helyzetben az állattartók, hogy alkudozni lehessen az áron, hiszen két hete még úgy volt, hogy nem is vihetnek bárányt tőlünk az olaszok.

Hajduk Péter, a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, az olasz vevőknek a múlt héten is voltak árletörési próbálkozásaik, de ezeket sikerült kezelni, és az árak normalizálódtak. A kialakult helyzetben az ágazat kisebb megrázkódtatásokkal, de átvészeli ezt az időszakot. A kiszállított mennyiség így is kisebb, mint egy normál húsvéti szezonban.

Fagyasztva is tárolható a bárányhús

Sajnos a hazai piacon sem húsvét előtt, sem máskor nincs nagyobb kereslet a bárány-, vagy a birkahúsra. Csomai Géza, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének elnökségi tagja az agrarszektor.hu-nak két hete azt nyilatkozta, egy kombinált megoldásban látja a probléma részleges eredményét. Az biztos, hogy az eladásra kínált teljes mennyiség nem kerülhet piacra, és a maradék is csak nyomott áron vagy nagyobb élősúlyban lesz értékesíthető.

Szerinte ha a jerkéket meghagynák továbbtenyésztésre, akkor csak a bárányok felét kellene értékesíteni. Végig kell gondolni azt is, hogy mennyi vágóhíd, vágópont állítható át nagyon gyorsan non-stop juhvágásra, hiszen fagyasztva tárolható lenne a hús.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában