felújítás

2020.04.24. 20:00

Gőzerővel zajlik a munka a bonyhádi Perczel-háznál

Egykoron leánykollégium volt a falai között, azután egy darabig emlékszobának adott otthont, egyesületek is irodára leltek itt, ám az utóbbi években üresen állt és állaga egyre romlott. A későbarokk stílusjegyekkel, műemléki minősítéssel rendelkező, bonyhádi Perczel-kúriáról van szó. Ám a jelenleg zajló munkának köszönhetően az épület végre visszanyeri régi fényét.  

Szeri Árpád

2020.04.16. Bonyhád, Gőz erővel készül a Bonyhád központjában található régi Perczel Kastély felújítása. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Egy évvel ezelőtt Bonyhádon, a városházán jelentette be Potápi Árpád János államtitkár és Filóné Ferencz Ibolya polgármester: a kormány 1 milliárd 567 millió 180 ezer forint célzott támogatást biztosít a Völgység székhelyének.

Az előzményekhez tartozik, hogy Bonyhád kérelmet nyújtott be a kormányhoz, forrást igényelve olyan fejlesztésekhez, amelyre nincs pályázati lehetőség. Ugyanakkor ezek a fejlesztések a város családos lakosságát, fiataljait és sportolóit kiváltképp érintik, tehát a megvalósulás elengedhetetlenül fontos.

A kormány a kérelemre igent mondott. A polgármester közölte, hogy a pénzből a Perczel-kúria és a sportpálya is megújul. Jelenleg pontosan ez a folyamat zajlik, mindkét helyszínen. Bár a járványveszély az élet számos területén korlátozásokat követelt, ezeket a beruházásokat mégsem hátráltatta.

– Nemrég fejeződött be a szerkezetépítési és -megerősítési munka – adott tájékoztatást a kúriánál útjára indított kivitelezés jelenlegi üteméről Filóné Ferencz Ibolya. – Ugyancsak megtörtént a közműalap-szerelés. Jelenleg a tetőhéjazat építési és vakolási munkafolyamata zajlik. Valamennyi feladat időarányosan teljesült, a kivitelező céggel október 31-i zárással kötöttünk szerződést – tette hozzá a polgármester.

Tetőhéjazat-építés a Perczel-kúriánál Fotó: Makovics Kornél

A Perczel Mór utca 44. szám alatti, tizennyolcadik század végi alapokkal rendelkező épület a korábbiakhoz képest teljesen új funkciót kap: vagyis sportrekreációs célokat fog szolgálni. Kiváló helyszíne lesz az edzőtáboroknak, konferenciáknak és más rendezvényeknek, ezzel együtt szállást is kínál a városba érkező vendégeknek. A park is új külsőt ölt.

Mindezek tükrében válik teljesen érthetővé a kúria és a városi sporttelep beruházás szerves egysége. Utóbbi helyszínen – miként arról lapunk korábban beszámolt – szintén gőzerővel folynak a munkálatok, a gépek február óta dolgoznak, és ha minden a tervek szerint alakul, megvalósulhat az őszi átadási határidő.

Térköves út és járda épül az utcában

Bonyhádon a mai napon újabb jelentős munka kezdődik el. A József Attila utca rekonstrukciója keretében a teljes szilárd burkolatot felbontják, helyettük új térkőburkolatú út és járda épül. A meglévő ivóvíz és szennyvízvezetékek, valamint a bekötővezetékek cseréje is megtörténik. A munka a gépkocsiforgalom részleges, majd teljes kizárásával valósulhat meg. Az átmenő forgalom számára a kivitelezés teljes idején tilos a behajtás az utcába. Filóné Ferencz Ibolya polgármester az esetleges kellemetlenségekért elnézést kér, ugyanakkor bízik az érintettek támogatásában.

Borítókép: Zajlik a munka a Perczel-kúriánál, az időjárás biztosan nem hátráltatja a patinás épület felújítását

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában