gyász

2020.04.04. 09:30

Hollendus János átköltözött az égi világba

Budavári Kata

Fotó: Rühl Gizella

„Mindannyiunk TörPapája, Hollendus János átköltözött az égi világba” – írja Rühl Gizella segítőtársáról, barátjáról. Hollendus János hosszú betegség után hagyta itt ezt a világot, amelyben mindig meglátta a szépet, és segített másoknak is meglátni azt.

A város és megye amatőr fotókrónikása eredetileg műszaki területen tevékenykedett a Matávnál, majd a Babits iskolában, amelynek technikusa volt. Mindkét munkahelyén nagyon sokan szerették, hiszen segítőkész, vidám, szórakoztató ember volt, és kiváló kapcsolattartó. Rühl Gizella szerint könnyű volt vele együtt dolgozni, előfordult, hogy egy nap alatt a fél megyét bejárták együtt, kiállításokat fotóztak, máskor hosszú órákon keresztül ültek az asztalnál a TolnaArt oldalát szerkesztve, amely művészeknek és a művészetet kedvelőknek jelentett nagy segítséget. A honlap a megyei művészek, amatőr alkotók munkásságát bemutató, színvonalas gyűjtemény, és a közösségi oldalak előtti világban sokan innen értesültek a kulturális eseményekről.

Hollendus János, sokak TörPapája Fotó: Rühl Gizella

Hollendus János a tárlatmegnyitók, könyvbemutatók és fesztiválok állandó résztvevője volt, az általa készített fotók ma már kortörténeti dokumentumok. Barátja Facebook-posztjában így fogalmaz: „Ti – művészbarátaim – is ismertétek és szerettétek... A Tolna megyei művészvilágért nagyon sokat tett, közösen készítettük a TolnaArt – Tolna Megyei Művészeti Oldalakat. Szekszárd és a megye nagyon sok eseményének fotókrónikása volt önzetlenül, szeretetből, ellenszolgáltatást, még köszönetet sem várva.” Lapunknak elmondta, gyermekei mellett e művészvilág volt a másik családja.

A poszthoz hozzászóló egyik alkotó így ír: „...hirtelen lett vége a beszélgetéseknek... Az idő kibabrált velem, nem várt még egy beszélgetésre. Most ennyi maradt, egyoldalú búcsúzás Jánostól, egy kedves, barátságos, alkotó embertől, beszélgetőtárs­tól, aki ránk hagyta kincseit, dokumentumait...”. Egy másikuk szerint a fotós hozzátartozott minden szép célú rendezvényhez, és van, aki emberségét, bizalmát és a neki szánt perceit köszöni meg.

Hollendus János 74 éves volt. Hamvasztás utáni temetése a vírusjárvány után lesz, hogy hozzátartozói, barátai, tisztelői méltóképpen búcsúzhassanak tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában