Az ingyenes parkolás és a közterületi árusítás is szóba került

A hét önkormányzati szempontól legfontosabb történéseiről számolt be szokásos pénteki sajtótájékoztatóján Ács Rezső. A szekszárdi polgármester ismét szót ejtett a piacról, az idősek ellátásáról és az ingyenes parkolásról.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

Az egyik legfontosabb intézkedés ezen a héten Szekszárdon Ács Rezső szerint a parkolás ingyenessé tétele volt. A polgármester hétértékelőjén azt mondta, a parkoló autók számát látva azt hihetnénk, átlagos hétköznap délután van. Ebből is kitűnik, hogy normális esetben annak forgalomszabályozó szerepe miatt szükséges a parkolási díj. Ám most, a veszélyhelyzetben más szempontokat kell figyelembe venni, így azt, hogy minél könnyebben el lehessen érni a szolgáltatásokat.

Ilyen szempontból sem volt rossz döntés, hogy a piaci árusokat nem a megszokott helyükön lehet megtalálni, hanem szerte a városban. Így a szekszárdiak a lakóhelyükhöz közelebb is be tudnak vásárolni. Eddig tizennyolcan kapták meg az engedélyt a közterületi árusításra, további hatan pénteken jutnak jogosultságukhoz, tíz esetben pedig folyamatban van a hozzájárulás kiállítása.

Ács Rezső, a megyeszékhely polgármestere is arcmaszkot öltött a tájékoztatóra Fotó: Makovics Kornél

Ács Rezső arról is beszámolt, hogy péntekig az a hétszáz család kapta meg a tartós élelmiszert és tisztítószert tartalmazó csomagot, akik a szociális igazgatósággal eddig is kapcsolatban álltak. További háromszáz pakkot juttatnak el a közelmúltban krízis helyzetbe került szekszárdiaknak. Segítséget a szociális bizottságnál, a [email protected] e-mail címen lehet kérni.

Jól működik az önkéntes segítségnyújtás, eddig negyven jelentkezővel szerződött a város, és körülbelül százhatvan nyugdíjas kért segítséget. A polgármestertől megtudtuk, hogy várják az otthonukban élő, szekszárdi lakos fogyatékos személyek törvényes képviselőinek jelentkezését is. Erre azért van szükség, hogy ha a járványügyi helyzet miatt segítségre van szükségük, az önkormányzat mielőbb segíteni tudjon.

Nagy port kavart a fertőtlenítőügy

Elkezdték a héten a város fertőtlenítését, előbb kézi permetezővel és egy kisebb járművel, majd egy nagyobb autó is tisztítani kezdte a város utcáit. Ács Rezső szerint fontos, hogy a társasházak közös képviselői is fertőtlenítsék a lépcsőházakat és az épületek környékét. A polgármester szót ejtett egy, a héten nagy port kavart ügyről. Eszerint egy cég harmincezer liter tisztaszeszt bocsátott a város rendelkezésére a közgyűlésben többségben lévő ÉSZ frakció vezetőjének, Bomba Gábornak a kapcsolatrendszere révén. Az alkoholból az egyik szekszárdi borászatban készülne kézfertőtlenítő. Ács Rezsőt a héten vád érte, amiért nem együttműködő, ezért levelet írt Bomba Gábornak, és megfogalmazta aggályait, kérdéseit, például arról, hogy a fertőtlenítő előállítása mennyi pénzbe kerül, egyúttal szeretné megkapni az alkohol beszerzéséhez, a fertőtlenítő gyártáshoz és forgalmazáshoz szükséges dokumentumokat. Válasz péntek délutánig nem érkezett. A felajánlást a polgármester egyébként nemes gesztusnak tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában