Ronda időket él a szépségipar

A szépségiparban dolgozók a testi kontaktus miatt ki vannak téve az esetleges vírusfertőzésnek. Néhányan azért így is dolgoznak, megfelelő óvintézkedések mellett.

Wessely Gábor

 

A járvány miatt a kisvállalkozók Tolna megyében is „takaréklángon működnek”. Egyesek szüneteltetik a munkavégzést, mások megbízható kuncsaftoknak – biztosan nem fertőző rokonoknak, ismerősöknek – dolgozgatnak. Azokban a szakmákban a legnagyobb a visszavonultság, amelyek gyakorlásakor közvetlen kontaktus szükséges az ügyfelekkel, páciensekkel, vendégekkel. Ilyenek a szépség­iparba tartozó mesterségek.

Mindenkinek rosszkor jött ez a járvány, de különösen rosszkor érkezett Pfundtner Adél életébe, aki pályakezdő kozmetikus Tolnán. Novemberben kezdett dolgozni, a szilveszteri és a farsangi sminkeknek köszönhetően márciusra már felfutóban volt az üzlete, kezdtek szaporodni a visszatérő vendégei, aztán, nőnap után üres lett a naptára. Úgy döntöttek a váltótársával egyetértésben, hogy átmenetileg bezárnak.

– Nincs erre kötelező előírás – mondja –, tudok is olyat, aki még dolgozik itt, Tolnán, de mi ezt láttuk helyesnek. Hasznos időtöltésül elkezdtem egy műkörmös tanfolyamot, ami így, online, elég furcsa, de a májusi záróvizsga már remélhetőleg nem virtuális lesz. Vagy ha másképp nem megy, gondolom elcsúsztatják későbbre. Mert egy-két körmöt mégiscsak meg kéne fogni ahhoz, hogy valaki végzett szakembernek mondhassa magát!

A fodrászok is hasonló parkolópályán vannak. A szekszárdi Vizdárné Spirk Judit negyven éve kezdte a pályáját, a képzésben és felnőttképzésben is részt vesz, több mint húsz éve mestervizsga-bizottsági elnök. Ilyen rossz időszaka még nem volt.

– Délelőttönként még kinyitok – mondja –, de szigorúan csak előre megbeszélt kuncsaftokat fogadok meghatározott időpontra. Nálam biztos, hogy senki nem kap fertőzést, mert a kilincstől az eszközökig mindent, mindenki után fertőtlenítek. Magamat is féltem természetesen, de ez az életem, jön a húsvét, frizura kell a lányoknak, asszonyoknak, csinálom, amíg lehet, ahogy lehet.

Négy hónap adómentesség

Sok kisvállalkozónál alaposan megcsappant – egyeseknél nullára esett vissza a forgalom a koronavírus-járvány miatt. Ezért a kormány 26 szakma mintegy 81 ezer KATA-s adózóját mentesítette a fizetéstől március, április, május és június hónapra. Az érintett szakmák a következők: 1. taxis, 2. fodrász, 3. festés, üvegezés, 4. egyéb humán-egészségügyi ellátás, 5. villanyszerelés, 6. fizikai közérzetet javító szolgáltatás, 7. előadó-művészet, 8. víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés, 9. szakorvosi járóbeteg-ellátás, 10. épületasztalos-szerkezet szerelése, 11. sport, szabadidős képzés, 12. tetőfedés, 13. általános járóbeteg-ellátás, 14. padló-, falburkolás, 15. fogorvosi járóbeteg-ellátás, 16. előadó-művészetet kiegészítő tevékenység, 17. egyéb sporttevékenység, 18. fekvőbeteg-ellátás, 19. konferenciaszervezés, 20. üdülési szolgáltatás, 21. testedzési szolgáltatás, 22. egyéb vendéglátás, 23. egyéb szálláshely-szolgáltatás, 24. szerencsejáték, 25. idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül, 26. szállodai szolgáltatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában