zöldség és gyümölcs

2020.04.26. 09:30

Vegyszereket is fogyasztunk a zöldséggel, gyümölccsel

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Minden évben alig várjuk, hogy végre kapható legyen az üzletekben az eper, mert ez az első idei friss gyümölcs. Az első szállítmányok jellemzően külföldről érkeznek, sokszor félig éretten, de azért a boltokban pillanatokon belül elfogynak. Bár sokszor leírtuk, nem mindenki tudja, hogy a fólia alatt nevelt gyümölcs és zöldség sokkal több növényvédő szert igényel ahhoz, hogy szemre is mutatós maradjon, mint a szabadföldön nevelt.

A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) folyamatosan felülvizsgálja az élelmiszereknél engedélyezett növényvédő szerek használatát. 2006-ig több mint 270 különböző vegyi anyagot tiltottak be, vagy korlátozták a használatukat, írta meg az agrarszektor.hu.

A szervezet 2004 óta minden évben közzéteszi a „Dirty 12” (vagyis piszkos tizenkettő) és a „Clean 15” (tiszta tizenöt) listát. Ezekben típusonként több tízezer zöldségből és gyümölcsből vett mintánál azt vizsgálják, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek termesztéséhez sok rovarirtó szert használnak és a fogyasztók egészségére is károsak lehetnek.

Az idei piszkos 12: az eper, a spenót, a kelkáposzta, a nektarin, az alma, a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a körte, a paradicsom, a zeller, a burgonya. És a tiszta 15: avokádó, édes kukorica, ananász, hagyma, papaja, édes borsó, padlizsán, spárga, karfiol, sárgadinnye, brokkoli, gomba, káposzta, mézdinnye és kivi.

Az igazsághoz hozzátartozik az is – állt a tanulmányban –, hogy más a mezőgazdaságban használt vegyi anyagok típusa és megengedett mértéke az Európai Unióban, és más az unión kívüli országokban. Így a listát feltételekkel fogadjuk csak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában