Orbán-nap

2020.05.26. 19:10

A szép szőlőtermésért imádkoztak a hívők

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A hetek óta elmaradt misék, egyházi szertartások után Bátaszék lakói nagyon készültek az idei Szent Orbán napra, melyet immár évtizedek óta az utolsó fagyos szentről elnevezett hegyen, az öreg tölgy árnyékéban tartanak meg. Délután négy óráig úgy volt, hogy a helyszín nem változik, aztán az időjárás közbeszólt. A gyülekező felhők és a közelben kialakult záporok miatt úgy döntött Kürtösi Krisztián plébános, hogy a szertartást a templomban tartják meg.

Az összegyűlt hívek zömében szájmaszkban és egymástól megfelelő távolságra ültek a padokban, és hallgatták a plébános beszédét, aki Szent Orbán pápáról, a szőlőművelők és borászok védőszentjéről emlékezett meg, illetve a közelgő pünkösdről és a Szent lélekről is beszélt. A hívek együtt imádkoztak azért, hogy idén is szép legyen a szőlőtermés, ne verje el azt a jég.

A hagyományok szerint, Bátaszéken az Orbán napi rendezvény végén szokták megkínálni a megjelent híveket a borászok saját boraikkal. Ezúttal ez elmaradt, de a helyi német nemzetiségi egyesület és önkormányzat jóvoltából idén is kráflival kínálták meg a megjelenteket. A jellegzetes sváb süteményt – melyet a plébános megáldott – egyenként csomagolva tették a kosarakba, melyekből ki-ki maga vette ki a sajátját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában