Hétfőig kell nyilatkozniuk az orvosoknak a működésről

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Felmérik, hogy a hatvanöt év feletti vagy krónikus beteg, illetve a hatvanöt év alatti és nem krónikus beteg orvosok visszatértek-e a koronavírus-járvány előtti betegfogadási rendhez.

Erről tájékoztatták a háziorvosokat, fogorvosokat csütörtökön az egészségügyi ellátás rendjének visszaállításával kapcsolatban. A háziorvosok és a házi gyermekorvosok esetében a rendelési idő minimálisan heti tizenöt óra, a fogorvosok esetében a finanszírozás szerinti, amely a személyes betegellátást, a távkonzultációt és a rendelkezésre állást is tartalmazza.

Az orvosoknak a visszatérésükről május tizenegyedikén délig szükséges nyilatkozniuk. Ha nem történt meg a régi eljárás rendjére történő visszatérés, annak okairól is, megjelölve, hogy az ellátás milyen módon történik, ki a helyettesítő orvos.

Mint ismert, május negyedikétől újraindították az egészségügyet, ennek keretében pedig a hatvanöt év feletti vagy krónikus beteg orvosok is visszaállhatnak a menetrend szerinti betegellátásba, illetve a hatvanöt év alatti és nem krónikus beteg orvosoknak pedig ez kötelező.

Újraindult az egészségügyi alapellátás, a háziorvosi és házi gyermekorvosi, a foglalkozás-egészségügyi, a védőnői és a fogászati alapellátás, a járóbeteg szakellátás. Az egynapos ellátások, a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások, továbbá a magán ellátások.

Alapvető célkitűzés a hazai lakosság egészségének védelme, a további, súlyos tünetekkel járó, illetve halálozást okozó megbetegedések számának csökkenése és annak biztosítása, hogy még a járvány tetőzése során is minden magyar állampolgár lehetőség szerint a legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljön.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában