Nem volt könnyű működés közben felújítani a osztályt

Kormányzati forrásból, százhúszmillió forintból megújult a Tolna Megyei Balassa János Kórház szülészeti részlege. Új ágyak és átalakított környezet várja a kismamákat az osztályon. A pályázaton nyert összeg egy részéből orvostechnikai eszközöket is vásárolt a kórház az osztály részére. A felújításról dr. Komáromi-Fülöp Zoltán osztályvezető főorvos tájékoztatta olvasóinkat.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

– Nagyon várt felújítás fejeződött be a napokban, elkészült a megyei kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya. Kérem, mutassa be a megújult épületet.

– A nemrég befejezett felújítás során teljesen megújult az osztály első emeletén a szülőszoba, valamint a gyermek­ágyas és az újszülöttrészleg – mondta dr. Komáromi-Fülöp Zoltán osztályvezető főorvos. – Kicsit más belső elosztást, teljes átalakítást kaptak a szülőszoba helyiségei, új vizesblokkal, vajúdókkal, pihenőkkel. A rekonstrukció során, a családbarát elveknek megfelelően prioritást élvezett az, hogy egy helyiségben csak egy kismama tartózkodjon, az intimitás a kismama felvételétől a szülőszoba elhagyásáig biztosítható legyen, illetve ne sérüljön. A műszerparkot is sikerült a pályázat segítségével lecserélni: új szívhangmonitorokat, szívókészülékeket, babaellátókat, inkubátorokat és úgynevezett, kékfény-készülékeket is beszerezhettünk. A gyermekágyas és az újszülöttrészleg is új belső megjelenést kapott, előnyben részesítve az egyágyas kórtermek kialakítását. Sajnos a régi épület adottságaiból kifolyólag nem lehetett megoldani az egy kórterem-egy vizesblokk elvének a megvalósítását, mindazonáltal reméljük, hogy a jelenlegi helyszínen csak a tervezett új szülészet megépüléséig működik az osztály, ahol majd ez is biztosítható lesz.

– Nem lehetett könnyű a felújítás sem az orvosoknak, az egészségügyi dolgozóknak, de a várandós anyukáknak sem, hiszen az osztályt a munkálatok alatt sem zárták le. Hogyan lehetett összeegyeztetni a szakmai munkát a felújítás menetével?

– A felújítás ideje alatt a teljes első emeletet kiürítettük és az addig két szinten működő osztályrészek mindegyikét a második emeletre csoportosítottuk át. Ugyanazon a folyóson elhelyezkedő kórtermekben feküdtek a kis- és nagyterhesek, a már szoptató anyukák és a nőgyógyászati betegek. Mondhatjuk, hogy az elmúlt hónapokban kicsit szűkösen fértünk el, amit leginkább talán a vajúdók érezhettek meg, az ideiglenesen kialakított szülőszobán, de mindenki tette a dolgát és munkatársaink nagyon igyekeztek, hogy az adott, átmeneti körülmények között is minden a lehető legjobb rendben menjen. Nehéz volt, de átvészeltük – kismamák, babák, betegek és dolgozók egyaránt. Köszönet az osztályon ápoltaknak és családtagjaiknak a különleges körülmények között tanúsított türelmükért és együttműködésükért, illetve a munkatársaimnak az elkötelezett kitartásért.

– Az év elején nyugdíjba ment a korábbi osztályvezető főorvos, dr. Répásy István.

– Igen, az osztály korábbi vezetője, dr. Répásy István főorvos úr tavaly december 31-én nyugdíjba vonult. Még tavaly ősszel az osztályvezetői posztra meghirdetett pályázatra jelentkezettek közül rám esett a kórházvezetés választása, így január 1-től előbb megbízottként, majd a pályázat sikeres elnyerésével március 1-től kinevezett osztályvezetőként látom el a megbízatással járó teendőket. A mostani körülmények között nagy előny, hogy már korábban is az osztályon dolgoztam.

Külön szobákkal készültek fel az esetleges koronavírusos vészhelyzetre

A veszélyhelyzetre vonatkozó kormányzati rendelet szerint jelenleg a szülészeten is csak sürgős ellátás folyik, az orvos-beteg találkozásokat minimálisra csökkentették. Ahogy a kórház egész területére, ide is kizárólag ellenőrzött betegbeléptetést követően lehet bejutni, egyetlen belépési ponton keresztül, a Wesselényi utcai porta felől. Most is elvégzik a terhességmegállapításokat, a terhességgel összefüggő sürgős ellátásokat, az olyan fontos vizsgálatokat, mint a 12., a 20. és 32. hetes szűrések, valamint minden sürgős nőgyógyászati eset vizsgálatát és ellátását. A szülések új környezetben, családbarát elveknek megfelelően háborítatlanul zajlanak. Sajnos a járványhelyzetre való tekintettel, a biztonságos betegellátás érdekében úgy kellett dönteni, hogy sem a vizsgálatoknál, sem a szüléseknél nem lehet jelen hozzátartozó. Külön vizsgálót, szülőszobai, posztoperativ, gyermekágyas és terhespatológiai részleget izoláltak az osztály többi részétől, az esetleges igazolt COVID-19 fertőzött, illetve fertőzésgyanús esetek elkülönítésére.

Borítóképünkön dr. Komáromi-Fülöp Zoltán osztályvezető főorvos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában