nagyszokolyi önkormányzat

2020.06.21. 16:00

Átveszik a szikvízüzemet, és megőrzik a tradíciót

Átveszi a nagyszokolyi önkormányzat a felszámolni kívánt helyi szikvízüzem fenntartását, üzemeltetését, amely magánszemély tulajdonában van. Szeretnék elkerülni, hogy az ötvenes évektől a település részévé vált szikvízgyártás idegen kézbe kerüljön.  

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

A nyolcszázkilencvennégy lakosú település szinte minden háztartásában megtalálható a szódavíz, másként szikvíz, amelynek a gyártását még Jedlik Ányos feltaláló, bencés szerzetes dolgozta ki hazánkban, készítésének eljárását pedig 1829-ben írta le „Mesterséges savanyúvizek” című tudományos munkájában. A szikvíz 2013-ban került be a Magyar Értéktárba, hungarikum.

– Emlékszem, még gyerekkoromban is mennyire ragaszkodtak a szokolyiak a szikvízüzemhez, és ez mostanra sem változott – mondta lapunknak Bors Bálint polgármester. – Az ötvenes években kezdődött a története, a településen helyi családok vették át egymástól, és készítették a finomabbnál finomabb szódavizet. A szikvízüzem mindannyiunk életének része. Így, amikor a tulajdonosa bejelentette, hogy egészségi állapota miatt nem tudja folytatni a munkát, és fel akarta számolni az üzemet, az önkormányzat ezt nem hagyta. Nem szerettük volna, hogy idegen kézbe kerüljön, vagy más településre vigyék. A szikvízüzem átvétele közel nyolcmillió forintba kerül az üzem saját értékesítési piacával együtt. A terveink között bővítések, felújítások is szerepelnek.

Mint ismert, Nagyszokolyban a közfoglalkoztatásban dolgozók zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, állattartással foglalkoznak, ezek például a sertés, baromfi, kacsa juh, valamint száraztésztát, linzert, puszedlit, lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat és szörpöket készítenek. Az önkormányzatnak saját értékesítő helyei vannak szezonálisan Iregszemcsén, a Somogy megyei Daránypuszta és Som között a 65-ös út mellett, de a Fejér megyei Székesfehérváron is a Tolnai utcában, ahol a saját termelésű és előállítású termékeiket kínálják.

Ebben a házban működött korábban a szikvízgyártó üzem (Fotó: Makovics Kornél)

A szikvízüzem átvételére várhatóan egy hónapon belül sor kerül, azután pedig elkezdődnek a fejlesztések, a szikvizet szeretnék a környező településekre szállítani, értékesíteni. Mint a polgármester elmondta, ízesítettet is terveznek gyártani, amikor sikerül megfelelő receptúrát összeállítani: hiszen ha van szokolyi szörp, legyen szokolyi szóda is.

Egy koronavírus-fertőzöttjük volt

Az önkormányzat a járvány elleni védekezésre elkülönített összeget fertőtlenítőszerek vásárlására, a helyiek által készített maszkok anyagvásárlására fordította. Minden lakoshoz, – gyerekekhez, felnőttekhez – eljuttatták a mosható maszkokat. A veszélyhelyzetben egy regisztrált koronavírus-fertőzött betegük volt, aki a családjával együtt betartotta a hatósági karantén szabályait. A településen a hatósági karanténok jellemzően a külföldről hazaérkező kamionosokat érintették. A nagyszokolyiak a járványveszély szigorúbb szakaszában is következetesen, precízen, szabályok szerint éltek.

Borítókép: Zajlik a munka, a hatósági előírásoknak megfelelően alakítják ki a szódavízgyártó berendezés új helyét Nagyszokolyon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában