Azt ígérik, méltányos lesz az osztályzás

Hamarosan lezárul a tanév. A legtöbb oktatási intézményben az év végi jegyek meghatározásánál figyelembe veszik a rendhagyó körülményeket, és méltányosságot gyakorolnak. Bizonyítvány­osztást többnyire osztályonként szerveznek, és az eredményeket a Krétában is rögzítik.

Munkatársainktól

2020.06.03. Kaposvár A biztonsági szabályok betartásával szerdán ünnepélyes bizonyítványosztást tartottak a Kaposvári SZakképzési Centrum (KSZC) Eötvös Loránd műszaki szakgimnázium és szakközépiskolájában. A hét ipari gépészen kívül tíz gépi forgácsoló diák fejezte be tanulmányait Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Lang Róbert

A Bátaszéki II. Géza Gimnáziumban jövő héten lesz a bizonyítványosztás, osztályonként – mondta Sümegi József igazgató. Úgy véli, a pedagógusok az értékelések során figyelembe veszik az elmúlt hónapok rendhagyó körülményeit és méltányosságot gyakorolnak. Bukás nemigen lesz. Hozzátette, a diákok munkájának nagy része még a rendes oktatás formájában zajlott, jegyeik zömét már a digitális oktatás előtt megkapták.

– Az egész éves munkát figyelembe vették a tanárok az osztályozásánál, de az elmúlt hónapokban is kellő számú érdemjegyet tudtak adni – mondta Csajági Sándor, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium igazgatója. Hozzátette, hogy az online oktatás során minden kollégája belátással volt a kialakult helyzet okozta nehézségekre, a tanulók pedig tartani tudták a lépést. Nagyjából két hét kellett ahhoz, hogy belerázódjanak az otthoni tanuláshoz alkalmazott program használatába, most pedig azt tervezik, hogy készül hozzá egy egységes útmutató arra az esetre, ha később is szükség lenne rá. Központi tanévzárót nem tartanak, de minden osztályfőnök külön elbúcsúzik az osztályától. A diákok ekkor kapják meg a bizonyítványukat, illetve online is kiküldik nekik azokat, így az is látja az eredményeit, aki nem tud ott lenni az elköszönésnél.

A tamási Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában bizonyítványt csak a nyolcadik osztályos tanulók kapnak, akiknek a továbbtanulás miatt arra szükségük van. A többiek a Kréta rendszeren keresztül, elektronikusan tájékozódhatnak a jegyeikről. Ők a tervek szerint ősszel kapják meg a bizonyítványt – mondta Gasparics László intézményvezető. Hozzátette, az elmúlt időszakban ugyanúgy osztályoztak, a diákok írtak dolgozatokat.

Hasonló óvintézkedésekre lehet számítani a Tolna megyei bizonyítványosztókon is (Fotó: Lang Róbert / MW)

– Mindenkit kezdettől foglalkoztatott a kérdés: vajon miképpen tudunk a lehető legreálisabban értékelni? – mondta Hernerné Szőts Hajnalka, a Cikói Perczel Mór Általános Iskola igazgatója. – Bevezettük az élő bejelentkezős tanórát, órarendi rendszerben mind a nyolc évfolyamon. A számonkérések vagy az online órákon történtek, felelés formájában, vagy pedig különböző tesztfeladatos online oldalak felhasználásával. A középúton maradva, a diákok ezen időszakban olyan érdemjegyeket kaptak, amelyek házi feladatként jelentek meg a naplóban. Értékük ötven százalék a megszokott száz és kétszáz százalék helyett. Így a tanév végén a helyi tantervnek megfelelően tudnak osztályozni a kollégák. A bizonyítványok kiadása június 18-án és 19-én történik osztálykeretben, szülők nélkül. Egy folyosón mindig csak egy osztály lesz egy időben. A nyolcadikosok június 20-án kapják meg a bizonyítványukat, az iskolaudvarban tartandó búcsúztatójukra két-két hozzátartozót hívhatnak meg.

A Szekszárdi Garay János Gimnázium igazgatóhelyettese, Huszárik Imre elmondta, a bizonyítványosztás ugyanúgy fog történni, mint korábban, csak egymástól biztonságos távolságba ültetik a diákokat a nagy díszteremben. Maszk, fertőtlenítés biztosítva lesz. Az osztályzások alapelve most az volt: a nem kötelező érettségi tantárgyaknál, illetve az alsóbb évfolyamokon csak annyi számonkérést iktattak be, amennyi okvetlenül szükséges ahhoz, hogy egy-egy tanuló munkája értékelhető legyen. A március közepéig szerzett jegyeket általában súlyozottan veszik figyelembe. Huszárik Imre azért elárulta: ő maga nem tesz különbséget, az elmúlt három hónap eredményeit ugyanúgy számítja be az év végi osztályzatba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában