szőlő

2020.06.10. 07:00

Elhúzódik a virágzás, járványveszély nincs, de permetezni kell

Virágzik a szőlő, ilyenkor a legérzékenyebb a betegségekre, mondják a szakemberek. Lisztharmat-, peronoszpórafertőzésre utaló jel még nincs az ültetvényeken, mert ezek a betegségek inkább a meleget kedvelik, amiből eddig nem sok volt májusban. A botritiszre, szőlőkabócára viszont figyelni kell.

Mauthner Ilona

20190711_Szekszárd_Nyisztor József permetezésközben_Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A szőlőkben még nincs számottevő betegség, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi növényvédelmi szakmérnök. A szőlő virágzik a megye mindkét borvidékén, ugyanakkor elhúzódó virágzásra kell készülniük a termelőknek. Ennek a hűvös időjárás az oka. Áprilisban 17 fok volt az átlaghőmérséklet, májusban 15 fok. Csapadék alig hullott, így minimum százhúsz milliméternyi hiányzik már a talajból, mondta a szakember. Az a pár csepp, ami néhány naponta lehullott, arra volt elég, hogy elindítsa a szőlőben a botritiszt, vagyis a szürkepenészes rothadást. Ebben az időszakban a legjobb a Folpet-hatóanyagú készítményekkel védekezni.

Nagyapáink úgy jegyezték fel, hogy a szőlő virágzása jellemzően június 5. és 10. között zajlik, az elmúlt tíz évben viszont a klímaváltozásnak köszönhetően május végén virágzott már a szőlő, ehhez képest idén késésben van a növény.

Horváth Józsefnek Szekszárdon, a Gyűszű völgyben van ültetvénye, mint mondta, eddig már kétszer permetezett, 10-12 naponta. A szőlőlevélen és a kis fürtökön sem talált még peronoszpórára vagy lisztharmatra utaló jeleket.

Dénes Bence fiatal szőlész-borász a harmadik permetezésen van túl, mint mondta, igyekeznek megfogni a betegségeket. Megkezdték a zöldmunkát is, ők sem találtak peronoszpórára utaló jelet. Van egy ültetvényük, amelyet szeretnének bioszőlőként kezelni, egyelőre az átállásnál tartanak.

Dr. Gabi Géza elmondta, ahogy kijön a tartós meleg, számítani lehet a lisztharmat és a peronoszpóra berobbanására is, így a következő permetezésnél nem árt már keményebb készítményeket használni.

Szőlőkabóca ellen védekezni kell

Megkezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése a megye két borvidékén. A lárvák jelenleg L2-es fokozatúak. A következő fejlődési fokozattól kezdve már fertőzőképesek lesznek. A rendkívül veszélyes betegség terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel, mondta dr. Gabi Géza. Erre a legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Ez általában közvetlenül a virágzás utáni időszakra esik.

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható.

Jó hír a szőlőtermelőknek, a növényegészségügyi megelőzés támogatása igénybe vehető, legkésőbb augusztus 15-ig kifizetési kérelmet lehet benyújtani az államkincstárhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában