Pályázati források támogatják tevékenységüket

Hanol Erzsébet

Fotó: Beküldött kép

Bár a koronavírus-járvány meghiúsította a Sárszentlőrinc-Uzdért Egyesület és az Uzdi Diákok Baráti Társaságának több idei programját, nemrégiben tartott munkamegbeszélésükön mégis jó pár eredményről és az előttük álló feladatokról beszámolhattak. Az egyeztetésre meghívást kapott Sátor Géza polgármester és Móger Bernadett, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is. Schwartz István, a pályázatok megvalósítását koordináló munkacsoport vezetője elmondta, hogy az Erősödő Civil Szervezetek pályázati támogatásából megvásárolták a rendezvénysátor berendezéséhez szükséges sörpadokat, elkészültek az énekes madarak fészekrakásához a madárodúk, amelyeket az egykori iskola parkjában, a korábbi uzdi óvoda területén és a sárszentlőrinci óvoda területén helyeztek ki. Ez a pályázati támogatás tette lehetővé a közösségi helyiség elavult nyílászáróinak cseréjét, valamint egy korszerű televízió beszerzését is.

Több más pályázaton szintén eredményesen szerepeltek a szervezetek, így a Tesco „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű kiírásán 400 ezer forintot, a Mol Helyi érték pályázati programján pedig 500 ezer forintot nyertek el. Ezeket az összegeket közösségi programjaik megvalósítására fordítják. Mindezek mellett az Ökotárs Alapítványnál is folyamatban van egy pályázatuk, amelyből várhatóan félmillió forint értékben faültetési programot valósítanak meg Sárszentlőrincen és az uzdi településrészen.

A már megkezdett feladatokat folytatják, így az egykori óvoda és iskola területét, környezetét gazdagító tevékenységüket és egykori igazgató–tanítójuk, Renkecz József helytörténeti gyűjteményének állagmegőrző kezelését is. Hagyományos rendezvényeik sem maradnak el. Június végén megtartják az Uzdi Diákok IV. Találkozóját, augusztus első hetében a II. Roma–Magyar Diáktábort, szeptember közepén a III. Uzdi Búcsút és Falunapot, míg október végére, november elejére környezetgazdagító növényültetési akciónapot szerveznek. A mostani program zárásaként felszerelték azt a több mint 150 éves kerekes kutat, amely hajdan az iskolának egy ideig helyt adó Fördős kúria víz­ellátását biztosította. Az évtizedekig elhanyagolt kút rendbetételét Balog András, egykori diák végezte.

Borítókép: Az egyesület tagjai a pályázati forrásból vásárolt televízióval

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában