médiatábor

2020.06.30. 07:00

Tévésztárnak és operatőrnek is érezhették magukat a gyerekek

Fotózás, videoblog készítés, interjúzás. Mindebbe belekóstolhattak a múlt heti médiatábor résztvevői, akiken érezni lehetett a karantén utáni felszabadulás kitörő örömét is.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

A múlt heti, Babits-központban tartott médiatáborban a derékhadat a kisiskolások alkották. A programokat Kindl Gábor filmes vezette és Szél Móni újságíró szervezte. A résztvevők az előadásokon, elméleti oktatáson túl gyakorlati képzésben is részesültek: a kamera előtt és mögött is kipróbálhatták magukat.

Ruip Gergő szekszárdi fotós tavaly már ellátogatott a médiatáborba. Az volt az első alkalom, amikor nagyobb közönség előtt tartott előadást. Akkor munkássága kezdeteiről beszélt, főként esküvő- és tájfotóit mutatta be. Azóta hivatásszerűen foglalkozik a fényképészettel. Ezúttal izlandi utazásának tájképanyagát hozta el. Elárulta: ha hívják, jövőre is szívesen eljön.

A videózást csak nemrég kezdte, de nagyon érdekli. Autodidakta módon próbál tanulni, internetes cikkeket olvas, valamint személyes iránymutatásokat is kapott szakmabeliektől. Eddig aftermovie-kat csinált rendezvényekről, egyelőre hobbiszinten. Szeretné folytatni, és idővel a videózást is hivatásává tenni. – Jó, hogyha több lábon áll az ember – mondta. Felszerelése a fotográfia révén megvan hozzá. Igaz, a fényképezés és a videózás nem igazán közeli területek, átfedéseik azonban megvannak. Azért megjegyezte: fő tevékenységének meghagyja a fotózást.

A táborban Makovics Kornél kollégánk is beavatta az ifjakat a viharfotózás rejtelmeibe. Nemcsak az elkészült képeket osztotta meg a közönséggel, hanem azok megszületésének körülményeiről, az alkalmazott technikákról, és nem utolsó sorban az átélt élményeiről is mesélt.

A Barbária nevű szekszárdi rock 'n' roll együttes az idei médiatáborban forgatta legújabb zenei videóklipjét. Ezen kívül természetesen interjút is kellett velük készíteni, műsorvezetői székben és mikrofonnal, kamerák kereszttüzében.

F. Lackó rapper, testépítő és modell, tehetségkutatókban és YouTube-klipekben is láthattuk. A táborban élőben dalolt, interjút adott, sőt ajándékkal is készült egy lelkes rajongónak. – Tizenhárom évesen kezdődött az egész rapkarrierem. A Megasztár 4-ből tetszett egy lány, Tóth Lüszi. Mindenképp találkozni akartam vele, mert közel laktunk egymáshoz. Ennek érdekében megfogadtam, hogy elkezdek dalszövegeket írni – idézte fel.

A szekszárdi Paplauer Tomi az M5 televízióadó Felsős című ifjúsági műsorából ismert. A Tomi vlog nevű YouTube-csatornát is viszi. Online jelentkezett be a táborba. – Ha úgy érzed, hogy olyat adtál az embereknek, amit nem láthattak volna nélküled, akkor szerintem már megérte – fogalmazta meg üzenetét a jövő vloggereinek.

Online jelent meg két amerikai magyar: Karl Bardosh, a mobiltelefonos filmezés legismertebb szakembere és Hajdú Zsuzsi YouTube-er. Rajtuk kívül: a Los Angelesben is elismert operatőr, Mayer Zoltán, az Európai Unió hivatalos spotját létrehozott rendező, Vadócz Péter, a Boxi animációs sorozat megalkotója, Klingl Béla és hazánk egyik legkeresettebb videóklip-rendezője, Jimy J. Hollywood. Mindannyian válaszoltak a kérdésekre.

– Gábor rengeteg olyan embert hívott meg, akik tanácsaik révén segíthetnek elindulni – mondta a tizenhét esztendős Deli Krisztián, aki filmkészítő szeretne lenni.

– Hozza a szokásos szintet, Gáborék profin magyaráznak. Az első két nap elég frankón telt, örülök, hogy itt vagyok. Jövőre is jövök. Szerintem nem lehet elég korán elkezdeni, úgyhogy jól csinálják, hogy a gyerekeket a táboron keresztül már ilyen kis korban bevezetik a média világába – mondta a tizenhat éves Vörös Levente, aki immáron negyedik alkalommal csatlakozott a csapathoz.

Nem mintha sétagalopp volna ez a néhány nap. Két huszonéves lány gyermekfelügyelőként kapott meghívást, mert olykor nehéz a lurkókkal; meglehetősen elevenek... Vivi óvónőnek tanul, emellett kosárlabdaedző, így tett hozzá a fegyelemhez. Tamara építésznek készül. Bevallották: már második napra elfáradtak.

Szél Móni szervező a búcsúzáskor nyilatkozott. – Meghatározta az idei tábort, hogy a vírus miatt online tartották az előadások nagy részét. Érződött a karantén utáni szabadságérzés a gyerekekben, felszabadultak. A TikTokos csajok népszerűek voltak itt, és jól jött a két kis énekesnőnk. Szeretem a zenét, utolsó karaokedaluk szívemhez szólt. Sikerélmény volt, hogy egy kisfiúba sikerült önbizalmat önteni, így már nem fél teret adni a kreativitásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában