kábítószer-ellenes világnap

2020.06.23. 20:00

Segítenék azokat, akik a drogmentes életért tennének

A kábítószer-ellenes világnap alkalmából tartottak konferenciát kedden a polgármesteri hivatal dísztermében, amely Határ-Helyzetek / a kábítószerügyi egyeztetés lehetőségei című előadással kezdődött, majd kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Mint elhangzott, a dizájner szerek, új pszichoaktív szerek megjelenése 2010 óta tart, de a hagyományos kábítószerek is folyamatosan jelen vannak a társadalomban.

– A konferenciával a fő célunk, hogy a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumokban (KEF) dolgozó szakemberek képzését elősegítsük, az adminisztratív, humánerőforrási problémákat kezeljük – mondta Fehér Richárd drogpolitikai szakértő, a konferencia előadója. – Mindemellett, ha van kormányzati szándék és önkormányzati támogatás, ezek a fórumok még jobban tudnak működni.

Fehér Richárd húsz éve foglalkozik a KEF világával, tanácsadóként tizenhárom évig dolgozott, volt KEF-elnök is, és a tapasztalatai szerint egyre több a nehézség. Előadásában elmondta, „a komplett drogpolitika benne van a telefonjában”, azaz a kábítószerügy területére van rálátása, ismeri a szereplőket. Az elmúlt években nem csak szakmai, baráti kapcsolatai is szövődtek a területen dolgozó szakemberekkel. A KEF-ben részt vesz a rendőrség, a polgárőrök, a szociális munkások, a kezelőorvosok, olyan, mint egy „forró krumpli”, az oktatás az egészségügynek dobja tovább, az egészségügy a szociális szférának. Van, ahol polgármester, képviselő, elhivatott szociális szakember hozza létre, van, ahol a rendőrség, amely megpróbál irányt mutatni.

Országszerte több mint száz KEF-központ van, Tolna megyében kettő, Szekszárdon és Tamásiban. Az alaptevékenységüknél meghatározó, hogy rendelkezzenek helyi stratégiával, és illeszkedjenek a Nemzeti Drogellenes Stratégia 2013–2020 Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen elnevezésű dokumentum által képviselt célokhoz, alapértékekhez. Emellett legyen helyzetértékelési és cselekvési tervet tartalmazó dokumentumuk a helyi drogproblémák kezelésére.

Az együttműködés kiemelten fontos

Az eseményen jelen volt Majzik Balázs, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Drogmegelőzési Programok Osztályának, a KEF-nek az osztályvezetője. Zaják Rita, a KEF elnöke, önkormányzati képviselő, a Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottság elnöke. Kálóczi Andrea, a KEF szakmai vezetője, a Szent Anna Római Katolikus Gondnokság RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat intézményvezetője.

– A kábítószerügyi egyeztetésekre kevés hangsúly jut, és bár ezen a területen többféle szakember dolgozik, az együttműködésnek nincs terepe. Kevés figyelem van a KEF-eken, holott a kábítószerproblémát egyedül nem tudja megoldani a rendőrség. Ezért lenne szükséges támogatni ezeket a szerveződéseket, hiszen ezeken a fórumokon a szakemberek egy asztalhoz tudnak ülni – mondta lapunknak Kálóczi Andrea. A tapasztalataik szerint a szigorú karanténidőszakban Tolna megyében a szorongásos kórképek száma nőtt, a kábítószer-fogyasztók között több volt a visszaesés.

Borítókép: Majzik Balázs (középen) az együttműködésről beszélt. Mellette balra Fehér Richárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában