átadás

2020.06.17. 11:30

Új betegszállító autókat adtak át a kórháznak

Új belső betegszállító autókra tett szert a Tolna Megyei Balassa János Kórház az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. támogatásával. A kórházparkban, a múlt héten átadott, központi parkolóban vették át azokat június 17-én, délelőtt.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

A járműveket az intézményen belüli betegszállítás céljaira vásárolta a kórház, és Pekárik Géza, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, valamint dr. Kovács Antal, a vállalat kommunikációs vezetője adták át.

Ezekre az autókra azért van szükség, mert a megyei kórház pavilon jellegű, és a betegszállítást nyolc-tíz épület között kell megoldani. Járó- és fekvőbetegek szállítása is gyakorta szükséges. Naponta minimum harminc-ötven szállítási igény merül fel, huszonnégy órában. Az eddigi ilyen célú gépjárműpark három darab tizenöt-húsz év körüli betegszállító autót jelentett, több százezer kilométer futásteljesítménnyel. Korszerűtlen, alacsony komfortfokozatú, működésében megbízhatatlan volt mindegyik.

A vadonatúj autók korszerű, minden szakmai és betegkomfort igényt kielégítő gépjárművek. Hosszú évekre – akár évtizedre – megoldhatják a kórház betegszállítási problémáit. Beszerzésük saját forrásból nem lett volna megoldható.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgatója, dr. Németh Csaba részletezte: a kórházban évi 32 ezer fekvőbeteget és majdnem ötszázezer járóbeteget kezelnek. Vannak egyszerűbb, ülő-, illetve állóbeteg-szállítási feladatok, időnként azonban súlyos állapotú, fekvőbetegek szállítása is szükségessé válik. Megérett a helyzet arra, hogy a kórház szállítási parkját fölújítva új autókat tudjon üzembe állítani.

Dr. Németh Csaba hangsúlyozta: a megújulást és előrelépést a Paksi Atomerőműből érkező segítség tette lehetővé. E két autó beszerzése és betegszállításra való alkalmassá tétele összesen harmincmillió forintba került.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, Pekárik Géza megjegyezte: Tolna megyében is meghatározó az a gazdasági potenciál, amelyet az erőmű képvisel. Megyei emberekként azt vallják, hogy megyei jelenlétüket mindenképp bizonyítani és erősíteni szükséges. Ezért erejükhöz méltóan támogatnak olyan civil szervezeteket, intézményeket, létesítményeket, amelyek a megyében működnek. Ennek példája a kórház két új autója. – A legjobb lenne azt mondani, hogy bár ne lenne ilyesmire szükség, de tudjuk: amíg emberek élnek, addig betegek is lesznek. Fontos tehát, hogy az ellátás azon a magasabb színvonalon történhessék, melyet ezek a járművek is reprezentálnak – mondta Pekárik Géza.

Az átadó után a jelenlévő érdeklődők, sajtómunkatársak kívül-belül megtekinthették a betegszállításra átalakított speciális járműveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában