új terepjárók

2020.07.15. 19:10

Bővült a megyei katasztrófavédelem járműparkja

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Új járművekkel gazdagodott a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Bátaszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az autókat szerdán délelőtt adták át Budapesten a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, délután pedig már a szekszárdi tűzoltóság előtt mutatták be azokat. Dr. Balázs Gábor, megyei katasztrófavédelmi igazgató érkezési ünnepségnek nevezte ezt az alkalmat, és mint mondta Tolna megye biztonsága, védelme erősödött a járművek által. A szekszárdi tűzoltókhoz érkező terepjáró kapcsán kiemelte, hogy az erdőtüzek oltásához használható autó hiánypótló, hiszen a megyeszékhelyt övező szurdikokban sokszor lehetetlen feljutni gépjárműfecskendővel, ezért a tűzoltóknak nem egyszer gyalog kellett megközelíteniük a tűz helyszínét. Az igazgató hozzátette: az elmúlt öt évben jelentős technológia fejlesztés történt a megye tűzoltóságainál.

A most átadott járművek paramétereit Greksa Attila, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott vezetője ismertette. Elmondta, hogy a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság erdőtüzek oltására alkalmas gyorsbeavatkozó Volkswagen Amarok terepjáróval gyarapodott. Alkalmas arra, hogy nehéz terepen, kis intenzitású tüzeknél a beavatkozó állományt és a szükséges kéziszerszámokat, oltóberendezéseket, valamint a szükséges oltóanyagot a kárhelyszínre szállítsa. Az összetettebb káresemények felszámolását irányító Gemenc Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat egy Ford Ranger gépjárművel gazdagodott. A jármű málhaterében helyezhetőek el a szükséges eszközök, például a légzőkészülék, a tűzvizsgálati helyszín dokumentálásához szükséges felszerelések, a LED-es kézilámpák, a gázérzékelő műszer, a lézeres távmérő, a hőkamera.

Fotó: M. D.

A Cikádor Mentőszervezet alapját adó Bátaszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai egy új, Volkswagen Amarok típusú terepjárót vehettek át. A málhaeszközök között egyebek mellett áramfejlesztő, védőruha, hőkamera, egészségügyi készlet, különböző erdőtűzoltó és árvízvédelmi eszközök találhatóak. A város, valamint a környékben élők védelmét szolgáló autóért dr. Bozsolik Róbert polgármester mondott köszönetet az ünnepségen.

Borítókép: Dr. Balázs Gábor adta át az autók kulcsait

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában