kábítószer-ellenes világnap

2020.07.01. 14:00

Bulizás közben, tudtukon kívül is áldozattá válhatnak az ifjak

Veszélyesen terjed az új, pszichoaktív szerek fogyasztása világszerte, Magyarországon és Tolna megyében is.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Múlt pénteken volt a kábítószer-ellenes küzdelem világnapja. Világszerte ugyanis mintegy 200 millió ember használ rendszeresen illegális szereket. A drog évente körülbelül 200 ezer ember haláláért felelős közvetlenül.

Egész évben kiemelten kezeli a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket és azok megelőzési lehetőségeit. Ebben az időszakban a megye több településén is megszólították a fiatalokat. Tanácsokkal, információkkal látták el őket azért, hogy felismerjék a veszélyeket. Megtanulhatják, hogy mit tehetnek saját és társaik biztonságáért, szükség esetén hogyan kérhetnek segítséget.

Kérdésünkre Komlósiné Kiss Anett, a főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy tavaly az első félévben 148 kábítószeres ügyben nyomoztak, ebben benne vannak azok is, amelyek később szabálysértésnek bizonyultak. Az idén eddig 85 esetben rendeltek el nyomozást. A visszaeséshez nyilván hozzájárult a járványhelyzet, illetve a karantén. Ugyanakkor az utóbbi évek legnagyobb fogása volt, amikor júniusban egy személyautóban 1 kiló 30 deka, Hollandiából származó kábítószert foglaltak le Tolna megyében. Volt közötte marihuána és kokain is.

Még mindig „divat” a marihuána fogyasztása, és egyre terjednek az úgynevezett új és még újabb pszichoaktív szerek, amelyeknek az összetétele éppúgy ismeretlen, mint az élettani hatása. „Sikerének” a titka, hogy olcsó. A rendőrség összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat annak érdekében, hogy a fiatalok bulizás közben tudtukon kívül ne válhassanak áldozattá. Szórakozóhelyen soha nem szabad idegentől elfogadni felbontott flakonból, üvegből vagy pohárban kínált italt. Ugyanígy óvatlanság a felbontott italt az asztalon hagyni. A társaság tagjai figyeljenek egymásra. Ha közülük valaki szokatlan állapotba kerül, hívjanak mentőt, ne hagyják magára, ne bízzák ismeretlenekre. Családban oda kell figyelni arra, ha a gyerek magatartása eltér a megszokottól, ideges, ingerlékeny vagy levert, közönyös, térbeli és időbeli tájékozódása zavart, indokolatlanul fáradt, gyorsan kimerül, alvászavarai vannak. Szűkebbek vagy tágabbak a pupillái, mint általában, szájszárazság, orrfolyás, étvágytalanság, erős fogyás jelentkezik nála. Színes tabletták, ismeretlen eredetű gyógyszerek, porok, féltve őrzött, kézzel sodort cigaretta, zöld, száraz növényi törmelék kerül elő a zsebéből, vagy éppen használati tárgyai közül. Ha felismerik azokat a jeleket, melyek esetleg szerfogyasztásra utalnak, kérjenek segítséget egy orvostól, a rendőrségtől, vagy valamely drogellenes szervezettől.

A partiszerviz a szórakozóhelyeken szólítja meg a veszélyeztetett korosztályt

A Szekszárdi RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat tájékoztatása szerint tavalyi 6098 kliens fordult meg náluk. Az addiktológiai ellátást pedig 1813 ember számára biztosították. A biztonságosabb, kockázatmentesebb szórakozás népszerűsítése, valamint az esetlegesen előforduló krízishelyzetek kezelése érdekében partiszerviz-szolgáltatást is biztosítanak szórakozóhelyeken, kocsmákban és fesztiválokon. Céljuk, hogy kapcsolatot teremthessenek a veszélyeztetett korosztállyal, és segítséget adhassanak a megelőzéshez. A partiszerviz során tavaly ezerötszáztíz fiatalt értek el, további háromszázhárom ember egyéni, illetve családkonzultáción vett részt a Munkácsy utcában.

– Sajnos gyakori, hogy a kábítószer-használók egy része pszichiátriai beteg is, ezért különösen körültekintően kell végeznünk a munkánkat. Különböző intézmények, valamint a büntetőjogi eseteknél, az elterelés során, ügyészi szakban is küldenek hozzánk szerhasználó fiatalokat, felnőtteket – mondta lapunknak Kálóczi Andrea intézményvezető. B. M.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában