Miszla-Art

2020.07.20. 07:00

Kiállítást, koncertet szerveztek a születésnap okán

Tizedik születésnapját ünnepelte szombaton a Miszla-Art Kulturális Központ és Alkotóház, amely egy művésztelepnek és régizenei mesterkurzusoknak ad otthont. Ebből az alkalomból az idei Színdaráló művésztelep programkínálata különösen izgalmas, értékes kulturális eseményeket tartogatott a nagyközönség számára.

Brunner Mónika

2020.07.18 Miszla, A 10 éves Miszla Art Kulturális Központ Kiállítást szervezett Színdaráló 2020 művésztelep alkotóinak munkáiból. fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az ünnepi esemény résztvevőit Makay Tamás, a Miszla-Art alapítója köszöntötte, aki feleségével Makayné Pál Bertával már a kezdetekkor egy művésztelep létrehozását álmodta meg. Köszöntőjében a művésztelep alapító tagjára, Tiry Péter festőművészre emlékezett, aki sajnos már nem lehet velük: „Pétert őrizzük, többen őrizzük, örökségét, emberségét, velünk van, míg vagyunk.”

Majd Uszkay Tekla művészettörténész, a művésztelep kurátora köszöntötte a látogatókat, méltatta a tulajdonosok elhivatottságát, akik kulturális örökségünk megmentését tűzték ki célul, és új művészeti értékek létrehozásával, színvonalas kulturális programok szervezésével bizonyítják elhivatottságukat évről évre. A művésztelep szakmai vezetője ezután megnyitotta a kiállítást, és bemutatta az idei alkotótáborban részt vevő képző- és iparművészeket: Esse Bánki Ákos, Gáspár Annamária, Gáspár Gyula, Horváth Lóczi Judit, Majoros Áron Zsolt, Mayer Éva, Oláh Anna, Oláh Sándor, Rajcsók Attila, Szigeti G. Csongor. Az idei évben az otthon volt a kijelölt tematika, amely keretet adott a művészek és a kapcsolódó programok számára.

– Azt hiszem, nincs ember a Földön, aki számára az otthon ne a kiindulópontot jelentse, még akkor is, ha az nem a biztonság forrása, még akkor is, ha nem ott él, ahol otthon lenne, akkor is, ha nincs otthona, esetleg sosem volt – mondta.

A művészek munkáinak bemutatása után Oláh Sándor „A víz marad…” című performanszával emlékezett barátjára, Tyri Péterre. Az est kiemelt vendége Sebestyén Márta Kossuth-díjas művész és Andrejszki Judit voltak, akik „A virágnak megtiltani nem lehet...” – századok magyar zenéje európai kitekintéssel, népi és írott forrásokból adtak koncertet a kastély udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában