beruházás

2020.07.08. 17:30

Megnyílt a fogyatékkal élőket foglalkoztató csokiüzem Szekszárdon

Megtartotta megnyitóünnepségét a BeSweet Csokoládémanufaktúra és Rendezvényközpont július 7-én. Hazánk első olyan csokiüzemét adták át, ahol a prémiumédességeket fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű munkavállalók készítik.

Foray Nándor

Az avatóünnepségen Horgász Dezső színész konferálásában elmondta: a projekt megálmodói az 1997-ben alakult szekszárdi Kék Madár Alapítvány munkatársai. A Kék Madár komplex támogatást nyújt a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű embereknek a tolnai régióban. 2007-ben jött létre az alapítvány családbarát étterme, az Ízlelő: az első olyan vendéglő Magyarországon, ahol a vezetőségen kívül kizárólag fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű, illetve tanulásban akadályozott állampolgárokat foglalkoztatnak.

A két pályázat segítségével megvalósult csokiüzem munkahelyet teremt a tolnai régió megváltozott munkaképességű dolgozóinak, közel hozza egymáshoz az embereket, kulináris élményekkel lepi meg a látogatókat. Fehér csoki, tej- és étcsokoládé gyártásában egyaránt jeleskedik. Az üzemhez látogatóközpont, játszósarok és játszótér is tartozik. A BeSweet Csokoládémanufaktúra mottója: Egy falat jóakarat.

A Kék Madár Alapítvány ügyvezetője, Mészáros Andrea felelevenítette: néhány évtizede még csak afféle gombválogató vállalkozásokról lehetett hallani, ahol a fogyatékkal élők szétválogatták a gombokat, este összeöntötték őket, másnap megint szétválogatták. Ma már beszélhetünk értékteremtő munkalehetőségről.

Szekszárd polgármestere, Ács Rezső kiemelte: az Ízlelő Családbarát Étteremben dolgozó fogyatékkal élők értelmes, valós munkát végeznek, a BeSweet pedig ezen az úton megy tovább. A csokiüzem jelentős összefogással teremtődött meg, a város is támogatta. A polgármester úgy látja: Szekszárd a borról híres, a turisták elsősorban bora miatt látogatnak a megyeszékhelyre, ugyanakkor egyre többen érkeznek más megközelítésből is. Őszintén bízik benne, hogy már a csokoládé miatt is jönni fognak. Megjegyezte: a bor és a csokoládé nagyszerű együttest tud alkotni.

Szepesi Balázs gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány is támogatást nyújtott a projekt részére, amelynek keretében majdnem harminc munkahely jön majd létre. A vállalkozások a társadalmat szervezik, egyben tartják az életet mindannyiunk számára, a kormány ezért is törekszik a kis- és középvállalkozások megerősítésére. Ezeknek egyedi, innovatív termékekkel kell előállniuk, saját néven, saját termékkel kell megjelenniük a piacon, különben bedarálhatják őket az értékláncok. A BeSweet Csokoládémanufaktúra megállhatja helyét.

Dr. Simon Attila István szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett: a szekszárdi Ízlelő Családbarát Étterem után nyílt meg Budapesten az első hasonló étterem, és a Kék Madár Alapítványnak kellett a fővárosba mennie, hogy megnyíljék. A kormány számára egyértelműen és egyformán fontos minden egyes munkavállaló. Az is, aki akár azt gondolja saját magáról, hogy képtelen valós munkát végezni, olyan értéket teremteni, amely nemzetgazdasági értelemben kimutatható. Tavaly végeztettek egy kutatást, és a megváltozott munkaképességű dolgozók Magyarországon figyelemre méltó mértékű GDP-t termelnek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában