allergia

2020.07.03. 16:20

Most viszonylag nyugalmas napokat élünk

TN

Forrás: Shutterstock

A pázsitfűfélék, a csalánfélék, a hárs pollenje és gombaspórák okozhattak tüneteket az allergiásoknál az elmúlt napokban Szekszárdon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan a közepes-magas tartományban alakul. A nyári gyomok közül a csalánfélék virágporának mennyisége jellemzően közepes, esetenként magas szintet érhet el, míg az útifű és a lórom pollenkoncentrációja országosan várhatóan alacsony lesz. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs, illetve a bálványfa virágporának mennyisége alacsony, esetenként közepes, a fenyőféléké alacsony szintet érhet el. A kültéri allergén gombák spóraszáma viszont jellemzően a közepes-magas tartományban várható.

Az allergiát lehet és kell is kezelni a kivizsgálást követően tablettával, orrspray-vel, szemcseppel. Az asztma sokkal súlyosabb tüneteket produkál, mint az úgynevezett szénanátha, különböző fokozatai vannak az egészen enyhétől a súlyosig. Kezelése is ehhez igazodik, szakorvosi felügyeletet igényel. Az asztmás panaszokat a tüdőgondozóban vagy a tüdőosztályon vizsgálják ki.

Az allergia a szervezet védekezőrendszerének kóros túlműködése. A tünetek igen sokfélék lehetnek, és több szervrendszert érinthetnek. Legsúlyosabb megnyilvánulása az allergiának a légutakban a nagy- és a kishörgők túlérzékenysége, amely tartósan fennálló, időnként igen súlyos betegséget, asztmát válthat ki. Fontos, hogy az érintettek időben kezdjék el szedni a tüneteiket mérséklő gyógyszereket, és lehetőleg ne a pollenszempontból leginkább veszélyeztetett időszakban menjenek nyaralni. Ügyeljenek arra, hogy környezetük gyommentes legyen, a lakásban gyakran takarítsanak, és a szellőztetés se tartson nagyon sokáig. Tanácsos a gyakori ágyneműcsere és minden nap a zuhanyozáson kívül a hajmosás is, hogy a hajszálakra tapadó polleneket, amelyek az ágyneműre is kerülhetnek, eltávolítsák. Bármennyire kellemes is a napon szárított ruha illata, az allergiások pollen­időszakban ne teregessenek az udvaron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában