elismerés

2020.07.14. 11:30

Pályafutása során közel ötezer diákot oktatott a szakmára

– Negyven éve végeztem dietetikusként a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen, korábbi nevén Orvostovábbképző Intézetben. Dolgoztam kórházban, vendéglátó vállalatnál, végül 1987-ben kerültem a Vendéglátó Szakközépiskolába elméleti óraadó tanárként – mondta a Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel kitüntetett Csikós Andrásné, aki július huszadikán vonul nyugdíjba.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Pedagógusnap alkalmából adtak át elismeréseket, kitüntetéseket a Szekszárdi Szakképzési Centrum tanárainak június végén Tamásiban, a Vályi Péter szakképző iskolában. Három pedagógust részesítettek Pedagógus Szolgálati Emlékérem, más néven EMMI emlékérem kitüntetésben, köztük Csikós Andrásnét, a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolájának szakmai elméleti tantárgyat oktató tanárát. A díj azoknak a nyugállományba vonuló óvodai, általános iskolai, szakiskolai, középiskolai pedagógusoknak és a főiskolai, egyetemi oktatóknak adományozható, akik legalább huszonöt éven keresztül a gyermekek oktatása-nevelése érdekében tevékenykedtek és kiemelkedő munkát végeztek.

Csikós Andrásné pályája során közel ötezer diákot oktatott, köztük pincéreket, szakácsokat, cukrászokat, technikusokat és érettségire készülőket, egy évben körülbelül százötvenet. A legjobban szakácsokat szeretett oktatni.

– Ételkészítési, élelmiszer és italismereteket tanítottam az elmúlt harminchárom évben, amelyből három évet voltam csak gyesen. Szinte az összes helyi szakácsot, pincért, cukrászt oktattam, közülük többen Tolna megyében maradtak, ismert itteni éttermekben dolgoznak. A fővárosban és külföldön is sokan vannak, luxushajókon, szállodákban, elit helyeken, mert nálunk, ezen a vidéken, nincs annyi lehetőség. Az utcán megismernek, köszönnek, egyikük a házassági évfordulómon, amelyet étteremben ünneplétünk, egy nekem készített külön fogással lepett meg – mondta lapunknak a kitüntetett, hozzátéve, a vendéglátás mesterség nehéz szakma, van, aki az iskola elvégzése után nem is vállalja, inkább más területeken kezd el dolgozni.

– A főzés is egy olyan terület, amelyhez egy kicsit mindenki ért, ám azért a szakács többet tud egy gyakorlott háziasszonynál. Egy leendő szakácsnak érzéke, elhivatottsága, esztétikai érzéke van, a jó szakács pedig jól rendszerez, át tudja tekinteni a munkafolyamatokat. Pontos, mindennel időben elkészül, ismeri a nyersanyagokat, azok tulajdonságait, hogy mi mi után következik, és hogy milyen következményei vannak, ha az ételt nem a megfelelő módon készíti el. Az alaptananyag, amelyet tanítunk a diákoknak, évtizedek óta ugyanaz. Ehhez jönnek a korszerű technológiák, és az élelmiszer-ismeretben a folyamatosan változó nyersanyagok, összetevők. A rendszeres képzés, tanulás így elengedhetetlen ezekben a szakmában.

A diákoknak az elméletek és gyakorlatok során először az alapozó ismereteket tanítják, az ételek elkészítésének mesterségét a levesek főzésével kezdik, a híg levesekkel, például húslevesekkel. Elméleti oktatóként Csikós Andrásné a gyakorlati oktatásokon is rendszeresen részt vett a gyakorlat és elmélet összeegyeztetésének érdekében, mint mondta, a tananyag adott, a leendő szakács, ha okos, képzett, akkor bele tudja vinni az ételekbe a maga elképzeléseit is, ám ez a vizsgán nem biztos, hogy megfelel.

A tanulóknak a levesek után a főzelékek, köretek, mártások, saláták készítését tanítják, amelyek már nehezebbek. Ám a legnehezebbek a húsételek, leginkább a marhából készültek, a bélszín, hátszín, egyéb minőségi alapanyagokból álló ételek elkészítése. Szintén nehéznek számít a hidegkonyhai ételek létrehozásának elsajátítása, amelyhez nagy kézügyesség, türelem, szépérzék szükséges. Az éttermi tészták, egy kelt tészta, vagy pohárkrém előállítását pedig úgy kell tudniuk, ismerniük a leendő szakácsnak, mintha cukrászok lennének.

A vendéglátó iskolának saját konyhája van, a tanulók egy héten négy napot töltenek az elmélet tanulásával, egy napot pedig a tankonyhán gyakorolnak.

A magyar konyha mellett minden nemzet konyháját alapszinten kell ismerniük. Az elmúlt évtizedek során kiderült, a legnagyobb nehézséget a diákoknak a francia konyha jellegzetes mártásai, és a tengeri herkentyűk okozzák. Bár a magyarok jellemzően a magyaros ételeket szeretik, de egy jó szakács törekszik a korszerű ételek elkészítésére, a szárnyas és halételek, zöldségfélék, könnyebb desszertek ajánlására.

És hogy mit süt-főz szívesen otthoni konyhájában a kitüntetett tanár?

– Szárnyas ételeket, ananászos csirkét, pármai csirkét, velős csonttal készült húslevest, amelyből a kiskutyánknak is jut, a desszertek közül pedig kelt tésztát. Nincs kedvenc ételem, szinte mindent megeszek, húsételektől kezdve az édességeken át a zöldséges ételekig, a pacalt azonban határozottan nem kedvelem – mondta.

Lehet, hogy könyvet ír az elmúlt évtizedekben történtekről

Csikós Andrásné büszke családjára, férjére, felnőtt lányaira, unokáira, és otthonában is szereti finom ételekkel elkápráztatni őket.

Elmondta, a férje ritkán főz, lányai pedig, bár minden főzési technikát megtanultak, a mai napig felemlegetik, hogy nem engedi őket a konyhába, de elfogadták a helyzetet. Többen javasolták már számára, hogy írjon könyvet az elmúlt évtizedekről, és lehet, hogy így is tesz. Amikor egy osztályától egy szép, üres kötetet kapott, teleírta maradandó receptekkel. A kitüntetését egy szekrényben őrzi, előkelő helyen. A hobbijai közé az olvasás, hímzés, valamint a kertészkedés tartozik.

A vendéglátó iskolában február tizenkilencedikén volt az utolsó oktatási nap a koronavírus-járvány miatt. Csikós Andrásné így azóta nem tanított, a nyáron, augusztus végén, nyugdíjba vonulásának alkalmából pedig búcsúztatja a tantestület. Mint elmondta, leteszi a lantot, és csak a családjának akar élni.

Frissítés!

Az intézményből arról tájékoztatták lapunkat, hogy centrumuk neve július elsejétől Tolna Megyei Szakképzési Centrumra módosult. A Vendéglátó iskola hivatalos neve pedig Tolna Megyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola. Azt is hangsúlyozták, hogy a vendéglátó iskolában nem február tizenkilencedikén volt az utolsó oktatási nap a koronavírus-járvány miatt, a jelzett dátum Csikós Andrásné utolsó tanítással töltött napja volt.

Borítóképünkön: Pedagógus Szolgálati Emlékérem, más néven EMMI emlékérem kitüntetésben részesítették Csikós Andrásnét, a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolájának szakmai elméleti tantárgyat oktató tanárát

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában