tájékoztató

2020.07.18. 11:30

Tájékoztatták a teendőkről a megye orvosait

Csak hatvan százalékos táppénzre vehetőek a házi karanténban lévő koronavírus-gyanúsak, betegek, kontaktok, határon átjött személyek. Ennek a betartására hívta fel a megyei háziorvosok figyelmét a napokban a népegészségügy. Ezzel kapcsolatban több információt azonban nem közöltek velük.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Mint arról beszámoltunk, korábban az aktualizált eljárásrenddel kapcsolatban már küldtek a részükre részletesebb tájékoztatót. Abban szerepel, hogy huszonnégy órán belül a betegellátónak a fertőzésgyanús vagy pozitív labor­eredményű beteg adatait jelentenie kell a fertőzőbeteg-jelentő alrendszerbe. Kijelenteni onnan csak a laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzés esetén kell. A megye orvosait az elkülönítésekkel kapcsolatban is tájékoztatták. Aszerint a gyanús, valószínűsített, megerősített betegeket kötelező elkülöníteni. Az elkülönítés a fekvőbetegeket ellátó intézményben vonatkozik egyrészt a súlyos állapotúakra, azokra, akiknél az otthoni elkülönítés feltételei nem biztosíthatóak. A szociális intézmény ellátottjaira, amennyiben a fertőzés laborvizsgálattal igazolódik. A hajléktalanokra, akiket már gyanúnál kötelező elkülöníteni. A szociális intézményben a gyanús és valószínűsített fertőzésű intézményi gondozottakra.

A kockázati csoportba tartozó egyéneket, például időseket, krónikus betegeket az előző eljárásrendekkel ellentétben az otthonukban különítik el. A különbség az előzőekhez képest, hogy az otthoni elkülönítés csak abban az esetben történik a járási népegészségügyi osztály határozata alapján, ha a beteg nem együttműködő, egyébként elég az orvos utasítása.

A nem koronavírus-fertőzés miatt egészségügyi intézményben ellátott beteg szociális intézménybe felvételének, visszavételének feltétele van. Egyik, hogy a beteget legalább negyvennyolc órán át az egészségügyi intézményben ápolták, kezelték, és egy vizsgálatának eredménye negatív. Ha ennél rövidebb az ápolási idő, vagy járóbeteg szakellátás volt, akkor intézkedés, laboratóriumi vizsgálat nem szükséges. A gondozott otthonából felvétel esetén egy négy napnál nem régebbi vizsgálat negatív eredménye szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában