Településfásítási Program

2020.07.23. 11:30

Új fákkal gazdagodik kilenc Tolna megyei kistelepülés

Idén júniusban indult az Agrár­minisztérium Településfásítási Programja, a tízezer főnél kisebb települések összesen tizenkétezer sorfát igényelhettek ingyenesen. Megyénk hetvenhét fára tett szert.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

A Településfásítási Program a magyar kistelepülések számára komplex fásítási csomagot kínált ingyenesen. A tizenkétezer darab belterületi ültetésre alkalmas, tíz–tizennégy centiméter törzsátmérőjű, két–öt méter magas, három-négyéves, földlabdás vagy konténeres sorfa mellett a program a szállítás és az ültetéshez szükséges szakmai segítség költségeit is finanszírozza. Utóbbi biztosítékot nyújt, hogy minden fa jól hasznosuljon és túlélje a kiültetést követő időszakot. Emellett minden fához húsz liter, összesen háromezer zsák mulcsot, tizenkétezer favédőrácsot, harminchatezer karót és mintegy ötszáz madárodút is biztosít a kistelepülések eredményes fásításához a tárca.

A nyertesen pályázó kistelepülések tizenkilenc fafaj közül igényelhettek, például berkenyét, ezüst hársat, fehér epret, díszalmát és díszkörtét, hegyi juhart, platánt vagy magas kőrist. A nyertes Tolna megyei települések: Őcsény, Gyönk, Re­göly, Csikóstőttős, Attala, Pári, Mucsi, Varsád és Várong, azaz kilenc település.

Őcsény harminc fára pályázott sikerrel: huszonkét gömbszivarfát, hét keskenylevelű kőrist és egy pusztaszilt nyert, ismertette Oláh-Péter Lívia pályázati ügyintéző. Azt is elmondta: a válogatásnál szempont volt, hogy a fák külső szemmel lenyűgözőek legyenek. Őcsény központjába szánják azokat. Illetve kőris a Báta-partra is kerül majd, hogy árnyékot szolgáltasson az ottani játszótéren. Az őszi telepítésbe szeretnék bevonni a helyi lakosságot.

Csikóstőttős tíz berkenyére, tíz gömbszivarfára és tíz szivarfára jogosult, mondta Fábosné Császár Tímea önkormányzati ügyintéző. Az ültetést a madarak és fák napján, május 10-én végeznék el, nyilvános keretek között, óvodások, kisiskolások és nyugdíjasok részvételével.

Varsád tíz darab közönséges nyírnek, öt magas kőrisnek és két kislevelű hársnak örülhet, közölte a polgármester, Andrási Zoltánné. A nyíreket az óvoda köré, a kőriseket a falu végére, a hársokat az evangélikus templom közelébe fogják ültetni. A falu végén fasort alakítanak ki, egy magas kőrist ugyanakkor meghagynak a játszótérnek. A telepítés ősszel várható.

Erdőtelepítési programra hívja fel a figyelmet

Az ország mind a tizenkilenc megyéjéből érkeztek sikeres igénylések, melyek közel fele ezer fő alatti település, ezen belül is közel ötven település kétszáz fő alatti. A legtöbb sikeres település, összesen negyvenkilenc, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, a legkisebb lélekszámmal Debréte, legnagyobb lakossággal pedig Edelény rendelkezik.

A települések zöldítése mellett a Vidékfejlesztési Programból támogatott kezdeményezés kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a nyitva álló erdőtelepítési pályázati lehetőségekre. A településfásítás igazi zöld megoldásként prospektusok és egyéb egyszer használatos szóróanyagok helyett tényleges faültetésekkel irányítja rá a figyelmet az erdők gyarapításának fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában