interjú

2020.08.31. 17:30

Íjász és nefrológus Tolna új háziorvosa

Egy éve került Tolnára háziorvosnak dr. Juhász László, aki azelőtt a megyei kórházban dolgozott. Nyugdíjba vonult elődje dr. Andróczi Ferenc körzetét vette át.

Wessely Gábor

– Egy év távlatából már biztosan látja, hogy jól döntött-e! Megbánta, hogy váltott, vagy nem?

– Nem egy hirtelen elhatározás volt ez – mondja dr. Juhász László –, átgondoltam, s nem bántam meg. A szekszárdi kórházban 2004 februárjától 2019 augusztusáig dolgoztam. A vége felé sajnos már nem éreztem olyan jól magam, mint a kezdeti időszakban. Olyan dolgok történtek, amelyeket látva azt mondtam, hogy ezt én már nem szeretném folytatni. Több minden zavart, például az, hogy hét-nyolc-kilenc esti illetve hét végi ügyeletem vagy művesés elfoglaltságom volt minden hónapban. Ha szabadságra mentem, akkor a töredék idő alatt kellett ugyanezt az ügyeletszámot produkálni. Az ember vagy elszenvedi amiben él, vagy továbblép. Én továbbléptem. Így kerültem Tolnára, háziorvosnak. A nyugdíjba vonult Andóczi Ferenc doktor úrtól egy jól karbantartott körzetet vettem át. A szomszéd rendelőben dr. Régi Csaba dolgozik, szükség esetén helyettesítjük egymást, kiváló a kapcsolatunk.

– Egyébként szekszárdi?

– Nem, Bács megyéből származom. Az egyetem után, 2000-ben kerültem Szekszárdra. A kétéves rezidensi időszakból egy évet itt, egyet Baján töltöttem. Szekszárdon végigjártam az osztályokat – nefrológia, hematológia, infektológia stb. –, sokat tanultam, sokakat megismertem, jó szakmai kapcsolatokat alakítottam ki. Már akkor elkezdtem komolyabban foglalkozni a nefrológiával, a művese állomáson dolgozva. Ezt folytattam akkor is, amikor visszatértem Bajára. Az ingázós korszak hamarosan véget ért, és átjöttem főállásba a Tolna megyei kórház I-es belgyógyászati osztályára.

– Pontosan mivel foglalkozik a nefrológus?

– Ahogy az urológus a vesék és a húgyutak sebésze, úgy a nefrológus a vesék és a húgyutak belgyógyásza.

– Anyagilag nem visszalépés, ha valaki szakorvosból háziorvos lesz?

– Hát szűkebb a dolog, ez tény és való, de szabadidőben megtérül. Magánrendelést is működtetek, hogy az eredeti szakmámban is naprakész legyek; abból is jön be egy kis pénz. Emellett tanulok, és novemberben leteszem a háziorvosi szakvizsgát. Aztán, jövő év elejétől vállalkozóként vinném tovább a praxist. Egyelőre a tolnai önkormányzat alkalmazásában állok.

– Most már több a szabadideje. Mire fordítja?

– A kisebbik fiammal az Alisca Nyilai Íjász Egyesület tagjai vagyunk. Terepíjászatban 2018-ban és 2020-ban országos harmadik helyet értem el.

Most készül a harmadik szakvizsgájára

Dr. Juhász László a Bács-Kiskun megyei Kecelen született, 1974-ben. Baján érettségizett, Szegeden szerzett orvosi diplomát 1999-ben. Rezidensnek került Szekszárdra, a Tolna Megyei Balassa János Kórházba. Egy ideig a bajai kórházban dolgozott, majd Szekszárdon folytatta pályafutását. Belgyógyászatból 2005-ben, nefrológiából 2007-ben tett szakvizsgát, s ugyanabban az évben adjunktusi kinevezést kapott. Főorvosként 2011-től dolgozik. Pályamódosításra 2019-ben szánta el magát: Tolnán vett át egy megüresedett háziorvosi praxist. Háziorvoslásból ez év végén tesz szakvizsgát. Szekszárdon él. Házas, két fia van. Felesége a megyei kormányhivatalban dolgozik. Szabad­idejében íjászkodik; országos versenyek dobogós helyezettje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában