Augusztus 20.

2020.08.20. 20:00

Kisebb szabású volt az idei nemzeti ünnep

Koncertekkel, versekkel, kenyéráldásokkal és misékkel ünnepelt Tolna megye csütörtökön. A koronavírus-járvány miatt kevesebben vettek részt a rendezvényeken a szokásosnál.

Munkatársainktól

Fotó: Kiss Albert

Szekszárdon, a Szent István szobornál a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, Orbán Attila a nemzeti összetartozás jegyében beszélt. Rámutatott: az emberi kapcsolatok kiüresednek, felszínessé válnak, a kölcsönös segítség idejétmúlt kategória lesz. Két ember legfeljebb verseny- vagy üzlettársa lehet egymásnak, gyakran mindkettő egyszerre.

– Mit tehetünk mi ma, Magyarországon, Európában, Európa azon részén, ahol ez a válság egyelőre még csak kisebb mértékben van jelen, mint a világ úgymond gazdagabbik felén? A legfontosabb közösségeink megőrzése, hitünk megtartása és a közösségek erősítése – szögezte le Orbán Attila.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei szervezetének elnöke, Vendégh Edit a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot méltatta. Mint mondta, ez megmutatja, hogy mennyi segítő szándék rejlik a magyar gazdatársadalomban, akik gabonájuk egy részét a rászoruló anyaországi és külhoni magyar gyermekek ellátását segítő szervezeteknek ajánlják fel.

Pakson hagyományos ünnepi szentmisére került sor a Jézus Szíve Római Katolikus Templomban, majd kenyérszentelési ünnepség kezdődött a templom előtti téren.

Énekelt Racskó Eszter, verset mondott Feil Gréta. Ünnepi gondolatait megosztotta az egyházi vezetők közül: Kutas Attila római katolikus plébános, Nepp Éva evangélikus lelkész, Lenkey István református lelkész, Vasadi Teodor baptista lelkipásztor és a pünkösdi gyülekezet lelkésze, D. Nagy Tamás. Ünnepi beszédet mondott a polgármester, Szabó Péter. Az egyházak képviselői megszentelték, megáldották a kenyeret, amellyel az ünnepség résztvevőit kínálták.

Tamási koncertekkel emlékezett az államalapításra. A polgármester, Porga Ferenc mondott beszédet a Túrmezei Erzsébet rendezvénytéren. Musical- és operett-világslágerekből álló válogatáskoncertet adott Balog Tímea, Fekete-Kovács Veronika, Petróczi Gábor és Szerémy Dániel. Előtte a Szironta Együttes harangkoncertje volt hallható. Ökumenikus kenyéráldásra és kenyérszentelésre is sor került a polgármester ünnepi beszéde után.

– Az augusztus 20-i nemzeti ünnep állandó értéktartománya mellett egyénileg mindenkinek mást is jelent az államalapító Szent István alakján túl, sokunknak a nyár végét, az új kenyeret, nekünk, tamásiaknak pedig a tamási búcsút és a lovasnapot is jelenti ez a nap – mondta Porga Ferenc.

Simontornya idén kisebb szabású augusztus 20-i megemlékezést tartott. Az Eljött immár Szent Istvánnak tisztelendő ünnepe népéneket, a Fiatalok Énekes Könyvének Szent István király, magyarok csillaga című dalát és Tűz Tamás megzenésített versét, a Szent István királyt adta elő a Krammer Ferenc Kórus. Elhangzott Faludi Ferenc Szent István királyhoz című verse, majd kenyeret áldott Zab András katolikus plébános. Beszédet mondott a polgármester, Torma József, az ünnepség koszorúzással zárult.

Jótékonyság

Dombóváron az ünnepi megemlékezést és kenyérszentelést az elmúlt évekhez képest sokkal szerényebb körülmények között tartották meg. Az ötven éves jubileumi évforduló miatt több koncertet, nagyobb rendezvényt is terveztek, amelyek a kialakult vírushelyzet miatt elhalasztásra vagy lemondásra kerültek, hasonlóan az augusztus 20-i programokhoz.

A Dombóvár kenyere hagyomány azonban folytatódott a városban. Börcsök Izabella, a jótékonysági akció egyik kezdeményezője adta át a tavalyi nyertes Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar vezetőjének Kiszler Andrásnak az összegyűlt és a pandémia miatt kiegészítésre szorult támogatást. Az idei évben a Dombóvári Mentő Alapítványt szavazta meg a közösségi oldalon támogatottnak a lakosság, így a következő egy évben minden fél kilós, duplakérges, fehér kenyér megvásárlásából – amelyet a támogató pékség forgalmaz – 15 forint kerül a szervezet számlájára.

A megszentelt kenyeret Pintér Szilárd polgármester szegte meg, hogy a jelenlévők hagyomány szerint megkóstolhassák.

Pintér Szilárd polgármester. Fotó: Varga Szilvia

Aratófelvonulás

– Szent István ünnepe, tisztelete hű tükre az ország, a nemzet állapotának. Ezért is fontos, hogy ma itt ennyien együtt vagyunk, és kiszabadulva a karanténból, szabadon ünnepelünk – hangzott el Appelshoffer Ágnes polgármester beszédében a tolnai városi ünnepségen. Az esemény hagyományosan aratófelvonulással indult, a Tolnai Szabadidő Nyugdíjas Klub szervezésében. A menet a templomba vonult, ahol ökumenikus istentisztelet során megszentelték a kenyeret. Az ünnepség ezután a Szent István téren folytatódott, szónoklattal, koszorúzással és a megszentelt kenyér megszegésével, a Medinai Tamburazenekar közreműködésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában