szekszárdi közgyűlés

2020.08.07. 20:00

Máté Péter javasolta az ingyenes tömegközlekedést

A város közgyűlése csütörtökön tartotta rendkívüli ülését, és számos fontos ügyben döntött. Az egyik fontos javaslat Máté Péter Fidesz-frakcióvezető, a Pénzügyi Bizottság elnöke szóbeli előterjesztésében hangzott el: az önkormányzat vizsgálja meg a tömegközlekedés ingyenessé tételének lehetőségét Szekszárdon.

Brunner Mónika

2020.08.06 Szekszárd Közgyűlés volt Szekszárdon a város házán. Többek között itt jelentette be lemondását a jegyző asszony DR Molnár Kata (vörös hajú hölgy) Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Mint Máté Péter elmondta, 2010 óta változatlan menetrend szerint közlekednek a buszok, miközben a Volánbusz beszámolója szerint az utaslétszám a felére csökkent. Tizenhét busz közlekedik a városban, tizenöt szóló és két csuklós. Ebből tizenhárom busz tíz és tizenegy év, egy tizennégy és tizenöt év, egy tizenhat és tizenhét év, egy tizennyolc és tizenkilenc év és egy darab húsz év feletti életkorú.

Az önkormányzatnak a buszok által megtett minden egyes kilométer ötszáznyolcvan forintba kerül, a buszok egy évben a városban összesen hatszázharminchétezer kilométert mennek. A tavalyi évi jegy- és bérleteladások százhétmillió forint bevételt eredményeztek, ám a költségek háromszázhetvenhatmillió forintra rúgtak. Mindennel együtt a tömegközlekedés működtetése a tavalyi évben a városnak százötvenhárommillió forintba került. Máté Péter azt javasolta, hogy a közgyűlés döntsön a menetrend felülvizsgálatáról, ehhez bízzanak meg egy szakcéget, amely készítsen egy tervet, majd tegyék ingyenessé a városban a tömegközlekedést. A képviselők elfogadták a javaslatot, és az önkormányzat által idén alapított közlekedési tanácsot bízták meg a szakértői vélemény és a terv elkészítésével.

Szintén fontos javaslat volt a Szekszárdi Diákétkeztetési Kft. hitelfelvételéhez kapcsolódó tulajdonosi döntés. Ahogy a társaság megjelent igazgatója a képviselőknek elmondta, a pandémia az összes vendéglátó céget megviselte, az első fél évben ötven százalékos bevételkiesésük volt, így csak nyolcvanmillió forint árbevételük volt. Emellett pluszban csaknem tízmillió forint veszteségük termelődött a fél év alatt. Az önkormányzat átmeneti, tizenötmillió forint tagi kölcsönt folyósított a részükre, amelyet vissza kell fizetniük. Erre van reális esély, hiszen beindultak a gazdasági folyamatok. A testület nagy többséggel megszavazta a napirendi javaslatot. Emellett jóváhagyta a társaság és a Pécsi Tudományegyetem között létrejött szerződést is.

Új háziorvost köszönthetnek

A közgyűlésen bemutatkozott a 10. számú felnőtt háziorvosi körzet új háziorvosa, dr. Kelemen Andrea, akivel az előszerződés megkötését a képviselők egyhangúlag támogatták. Az új háziorvos szeptember elsejével veszi át elődje feladatait. Az ülésen köszönetet mondtak Dr. Szabó Zoltán József leköszönő háziorvos munkájáért is.

Az idősellátás kérdése

Murvai Árpád, az Oktatási, Sport és Ifjúsági Bizottság elnöke, az ÉSZ képviselője a Modern Városok Program keretében felmerülő támogatási igény benyújtásával kapcsolatos napirendi pont tárgyalása során elmondta, jelenleg kétszáz ember várakozik arra a városban, hogy valamiféle idősellátásban részesüljön. Ezért javaslatot tett arra, hogy a többcsillagos hotel helyett idősszállót létesítsenek a részükre. A javaslatát a képviselők nagy többsége elfogadta. Itt döntöttek egyhangúlag arról is, hogy beindítják a volt laktanya területére tervezett Tudásközpont kivitelezését.

Borítókép: A tavalyi évi jegy, bérlet eladások százhétmillió forintot bevételt eredményeztek, közölte Máté Péter (balra), a Fidesz frakció vezetője a közgyűlésen

Korábbi írásunk a csütörtöki közgyűlésről:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában