polgárőrök

2020.08.09. 16:00

Minden tekintetben kitűnően vizsgáztak a tolnai polgárőrök

A szó tágabb és a konkrét értelmében is jól vizsgáztak a tolnai polgárőrök. A kiválóan teljesítő egyesület szombaton megrendezett közgyűlése előtt ugyanis a tagok vizsgát is tettek polgárőri ismeretekből.

Steinbach Zsolt

Fotó: Mártonfai Dénes

Melyek a közlekedési baleset helyszínén történő eljárás szabályai? Soroljon fel néhányat a polgárőrrel szemben támasztott erkölcsi elvárások közül az etikai kódex alapján. – Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolniuk a tolnai polgárőröknek a mözsi Berkenye vendégházban rendezett közgyűlésük előtt, a kétévente esedékes polgárőr alapvizsga során. Ezt megelőzően szakmai továbbképzést tartott számukra Szilák Henriette, a Tolnai Polgárőrség Közhasznú Egyesület elnöke.

A sikeres vizsgák után következett a közgyűlés, amit idén a járvány okozta veszélyhelyzet miatt év eleje helyett augusztusban rendeztek.

Az elnök beszámolójában egyebek mellett elmondta, hogy a 2019-es évet 19 fős taglétszámmal kezdték, 16-an adtak rendszeresen szolgálatot. Tavaly átlagosan 143 órányit, személyenként. A szolgálat zöme járőrözés volt, amelynek során a kivilágítatlan kerékpárokat, a rendszám nélküli autókat, a játszótereket, a Duna-partot, az éjszaka is nyitva tartó vendéglátóhelyeket ellenőrzik, gyakran a rendőrökkel, illetve a közterület-felügyelettel közösen. A tolnai polgárőrségnek van lovas tagozata is, ők elsősorban a külterületeket figyelik.

A polgárőrök gyakorlatilag az összes városi rendezvény biztosításában részt vesznek, és a gyerekek közlekedésbiztonsági képzésében is közreműködnek.

A város támogatja az egyesületet

Az egyesület fő támogatója a tolnai önkormányzat, de kapnak anyagi segítséget az országos egyesülettől és vállalkozásoktól. Nagyon fontos a polgárőrök családtagjainak erkölcsi támogatása is.

A tolnai polgárőrök nem csak az alapvizsgán vizsgáztak jól. A járvány idején a szokásosnál is több feladatot kellett ellátniuk, és azt is kiválóan tették. Nemrég, a régiós polgárőr napon dr. Szilák Mihályt és Bánhegyi Tamást az Országos Polgárőr Szövetség elnöke dicséretben és jutalomban részesítette. Szilák Henriette pedig a Belügyminiszter „A köz szolgálatáért” érdemjel bronz fokozatát érdemelte ki. A szombati közgyűlésen pedig a tavaly legtöbb szolgálatot adó polgárőröket ismerték el. Ezúttal dr. Szilák Mihály, Bánhegyi Tamás, Csongrádi Réka és Schubert János vehetett át ajándékot Szilák Henriettétől.

Borítókép: Vizsgáztak és közgyűlést is tartottak a polgárőrök. Balra dr. Szilák Mihály, mellette Szilák Henriette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában