színpompás madarak

2020.08.04. 09:30

Szalakóta költ Madocsa határában

Hanol Erzsébet

Fotó: DDNPI

Megyénkben is megtelepedett a fokozottan védett szalakóta. A színpompás madarak a Madocsáért Egyesület által a falu külterületén kihelyezett odúk egyikét foglalták el, amelyben négy tojással kezdődött meg a költés, és végül három fiókát nevelt fel sikeresen a költőpár. A mindig éhes utódoknak a fészkelőhely körül lévő Natura 2000 gyepterületen tudtak megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot vadászni.

Az egyik Madocsán kikelt fióka (Fotó: DDNPI)

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) szakemberei egyedi jelöléssel látták el mindhárom fiókát, és a jövőben a helyi önkéntesekkel együtt figyelemmel kísérik őket – írják az igazgatóság hírlevelében. Arra is kitértek, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálásával 2014 őszén kezdődött „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című projekt. A védelmi intézkedések hatására a faj a Dél-Alföld irányából elkezdett nyugat felé terjeszkedni. A szalakóták országos állománynövekedése folytán várhatóan további költőpárok megtelepedésére lehet számítani – tették hozzá a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában