táncválasztó

2020.09.21. 17:30

Egyetemes táncstílusokkal ismerkedtek a résztvevők

Közösségi élményt jelentett a Nagy Táncválasztó vasárnapi szekszárdi rendezvénye. A résztvevők kiváló pedagógusoktól tanulhattak.

Budavári Kata

2020,09,21 Szekszárd Nagy Táncválasztót tartottak a szekszárdi BAbits Mihály Kulturális Központban Szekszárdin. Az érdeklődők több féle tánccal ismerkedhetek meg. A képen Hacsa Mónika Zumba Táncot tanítja a fiatraloknak Fotó Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Ugyan jóval nagyobb körültekintéssel kellett megtartani a Nagy Táncválasztó 2020 szekszárdi eseményét, mint azt januárban, a szervezés kezdetekor sejteni lehetett, de így is kivételes élményt nyújtott a résztvevőknek. Mint azt Valkainé Daczó Eszter főszervezőtől megtudtuk, a 2019-ben a Táncpedagógusok Országos Szövetsége kezdeményezésére, hagyományteremtő szándékkal elindított „Nagy Táncválasztó” rendezvény minden korosztálynak szólt a gyerekektől a szülőkön át a nagyszülőkig. A cél az volt, hogy a hozzáértők az egyetemes táncstílusokat népszerűsítsék, a vállalkozó szellemű jelentkezők pedig kiváló tanárok irányítása mellett megkapják a választás lehetőségét ahhoz, hogy a későbbiekben minél többen a táncot válasszák a szabadidő örömteli eltöltéséhez. A szlogen – Válaszd a táncot – válassz egy táncot! – is erre utalt.

Az szintén szándék volt, hogy a környékbeli táncműhelyek megismerjék egymás munkáját. Ez részben valósult meg, hiszen nem minden Szekszárdhoz közeli csoport vállalta a részvételt a járványhelyzet miatt. Az oktatók megjelenésének azonban szerencsére nem volt akadálya, akik pedig bejelentkeztek a harminc perces kurzusokra, elégedetten távoztak vasárnap a Babits kulturális központból. Szekszárdon egyebek mellett a kortárs táncot, a klasszikus balettet és a társastáncot is ki lehetett próbálni, de volt talk-show és filmvetítés is. Országosan tíz helyen tartottak volna eredetileg még áprilisban bemutatkozó foglalkozásokat, amelyeket szigorú biztonsági feltételek mellett most lehetett megrendezni.

A tanárok egyike, Sztankay-Spala Korinna táncművész, jógaoktató nem először járt a tolnai megyeszékhelyen. Most az úgynevezett Limón technikát tanította. Ez a kicsik esetében inkább betekintést jelentett az alapok elsajátításába, a nagyobbakkal azonban már kombinációkat is átvettek. Elmondta, az ilyen jellegű rendezvények inspirációt jelentenek minden táncosnak, hiszen az utóbbi időszak katasztrofális volt rájuk nézve. Természetesen online lehet foglalkozásokat tartani, ez azonban csupán átmeneti megoldást jelenthet. Elmondta, neki elméletileg lesz előadása novemberben, ám, hogy megtarthatják-e, az akkori járványügyi helyzettől függ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában