felújítás

2020.09.16. 15:30

Kis ideig csonka lesz a templomtorony

Wessely Gábor

Fotó: Varga Szilvia

Menthetetlen toronysisak, csonka torony, új toronysisak. Ennek a megújulási folyamatnak lehetnek a tanúi azok, akik ezekben a napokban, hetekben figyelik a kocsolai történéseket. A katolikus templomnál zajló munkálatokról van szó.

Fotó: Varga Szilvia

Mint Szász Gábor, a Pécsi egyházmegye építésze elmondta, évek óta dolgoznak már a faluban. A vidékfejlesztési programnak köszönhetően 2016-ban forráshoz jutottak, melyből elvégezték az épület külső felújítását, a falak vizesedésének megszüntetésétől a festésig. Ez a 120 milliós projekt most, nyáron zárult, de nem volt része a toronysisak rendbetétele. A felállványozáskor viszont közelről látták, hogy kezdeni kell vele valamit, mert menthetetlenül rossz állapotban van.

Fotó: Varga Szilvia

Ezután döntöttek úgy, hogy lebontják, a csonka toronyra ideiglenes tetőt ácsolnak, hogy ne ázzon be, és a földön megkezdik az új sisak elkészítését, amit majd – 2-3 hónap múlva – daruval emelnek a helyére. Ennek a közel húszmilliós beruházásnak köszönhetően, visszanyeri régi szépségét a faluképi jelentőségű épület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában