hitélet

2020.09.27. 18:00

Magas rangot kapott a bátai kegytemplom

A bátai Szent Vér Kegytemplom az első Tolna megyében, amely a pápától basilica minor rangot kapott.

Tolnai Népújság

Forrás: Beküldött kép/Pécsi Egyházmegye

Fotó: PECSI EGYHAZMEGYE

A VII. alkalommal megszervezett bátai zarándoklat az idén több tekintetben is eltért a korábbi évek szokásaitól. A zarándoknapon Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa mutatott be szentmisét, melynek keretei között kihirdette, hogy a Bátai Szent Vér Kegytemplomot basilica minor rangra emelte Ferenc pápa – mint arról korábban beszámoltunk. Az eseményen számos egyházi méltóság mellett részt vett dr. Udvardy György, a Pécsi Egyházmegye apostoli kormányzója, korábban megyés püspöke, akit 2019. július 12-én Ferenc pápa a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé nevezett ki.

Sümegi József diakónus, a bátai kegyhely őre – aki maga is részt vett ezen a szentmisén – tájékoztatása szerint a basilica minor a pápától kapott kitüntető cím, melyet a legfontosabb templomoknak és kegyhelyeknek adományoz a Szentatya (illetve adományoztak elődei). Magyarországon ilyen rangú többek között az esztergomi bazilika, a budapesti Szent István-bazilika, az egri dóm és a szegedi fogadalmi templom. A Pécsi egyházmegyében eddig két templom rendelkezett ezzel a címmel: a pécsi székesegyház és a máriagyűdi kegytemplom. Tehát a bátai Szent Vér Kegytemplom a harmadik basilica minor az egyházmegyében, és az első Tolna megyében.

Fotó: Beküldött kép/Pécsi Egyházmegye

Borítóképünkön: Dr. Udvardy György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában