portré

2020.09.10. 20:00

Már negyvenkét éve gyógyít gyermekeket dr. Gonda Mária

Dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos is a kitüntetettek egyike volt a Szekszárd Város Napja ünnepségen, a Tormay Károly kitüntető címet vehette át. Bár nem Szekszárdon nőtt fel, immár negyvenkét éve, hogy itt él és dolgozik családjával, gyermekei itt születtek, teljes szívvel kötődik a városhoz.

Mauthner Ilona

2019.12.03 Szekszárd, DR. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos portré. Fotók: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Dr. Gonda Mária Mohácson született, de érettségit és szakoklevelet már Pécsen, az egészségügyi szakközépiskolában szerzett. Ezt követően felvételizett az orvosi egyetemre, ahol 1978-ban diplomázott.

– A családomban nem volt egészségügyi dolgozó. Viszont volt egy aranyos doktor nénim, aki szívvel, lélekkel és nagy tudással gyógyította kis betegeit Mohácson. Ekkor döntöttem el, hogy én is „Piroska néni” leszek, ha nagy leszek.

– Az egyetemen az utolsó három tanévben az elméleti oktatás után félévenként három hónapot klinikán, illetve megyei kórházakban tanultuk, gyakoroltuk a szakmát. Ekkor kerültem csoporttársaimmal együtt Szekszárdra, a megyei kórházba. Az oktatás során rendkívül magas színvonalú és gyakorlatias képzésben részesültünk. Mindig nagyon vártuk már a költözést Szekszárdra. Így aztán csoportunk nagy része friss diplomával a zsebében itt kezdte a munkát – mesélt a kezdetekről a doktornő.

– A szakmát, a hivatást Csordás főorvos osztályán tanultam, akit a szakma országosan a legkiválóbbnak tartott. A szakvizsgám után 1982 decemberében a város 7. számú gyerekkörzetében kezdtem gyógyítani, és azóta is ezt a körzetet látom el. Szekszárdon töltött évtizedek alapján a várost második szülővárosomnak érzem. Ez idő alatt több generáció nőtt fel. Van egykori páciensem, aki már az unokáját hozza a rendelőmbe vizsgálatra. Jó érzés, hogy a városban gyakran ismerősökkel, barátokkal találkozom, beszélgetek. Úgy érzem, hogy elfogadott a város, az itt élő emberek rendkívül barátságosak.

A családjáról annyit árult el, hogy a férje, Csendes András Tolna megyei születésű. Ő már főállású nyugdíjas, így sokat segít az otthoni munkában. Két felnőtt lányuk van. A doktornő szabadidejében szeret kertészkedni, nagyon sok virága van a lakásban és a ház körül.

Sokat fejlődött a tudomány az elmúlt negyvenkét év alatt

Az elmúlt 42 év alatt hatalmasat változott, fejlődött az orvostudomány. Gonda Mária el szokta mesélni a rezidens hallgatóknak, hogy a gyermekosztályon töltött négy év alatt tapasztalta, hogy agydaganatot úgy diagnosztizáltak a főorvosok, hogy az elkészült kétirányú koponyaröntgen-felvételt, labor-, esetleg egy EEG-leletet megkonzultálták, és nagyon alapos belgyógyászati és ideggyógyászati fizikális vizsgálatot végeztek a gyermeknél.

Az így kapott diagnózis alapján Csanaky főorvos másnap megoperálta a gyermeket. Ma már ultrahang, CT, PET-CT, MR, izotópos vizsgálatok, rendkívül sokrétű laborvizsgálatok, genetikai vizsgálatok, és specializálódott szakorvosok segítenek a betegséget diagnosztizálni.

Az orvostudomány elméleti, orvostechnikai, gyógyszertani rohamos fejlődése a gyakorló orvosokat folyamatos továbbképzésre sarkallja.

Borítóképünkön dr. Gonda Mária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában