bonyhádi önkormányzat

2020.09.05. 16:00

Szilárd a költségvetés, nőtt az általános tartalék

Ülést tartott Bonyhád önkormányzata. Plénum elé került egyebek mellett a járványhelyzet és a költségvetés időarányos teljesülése. A Filóné Ferencz Ibolya polgármester vezette képviselő-testület valamennyi előterjesztést elfogadta.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

– Ritkán szoktam szóban kiegészíteni a két ülés között végzett munka részletes írásbeli beszámolóját. Ezúttal kivételt teszek, mert az elmúlt képviselő-testületi tanácskozás óta két olyan esemény is történt, ami mindenképpen külön említésre méltó – vezette fel Filóné Ferencz Ibolya a napirendi pontokat. A város vezetője elsőként a járványhelyzettel kapcsolatos intézkedéseket foglalta össze, részletesen, az augusztus 8-i közlemény kiadásától a mai napig. Ezúttal is kiemelte, hogy továbbra sincs tudomásuk igazolt COVID–19 fertőzöttről Bonyhádon.

A másik hír, amit kiemelt a felsorolásból, az nem más, mint Dékány Ferenc rendőr törzsőrmester életmentő cselekedete. Mint ismeretes, a Bonyhádi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja szeptember elsején nem sokkal délután öt óra után ellenőrzött egy helyi lakost Tevel központjában. A huszonhat éves férfi fulladni kezdett, életfunkciói megszűntek. Dékány Ferenc azonnal megkezdte az újraélesztést, majd a mentők kiérkezéséig folytatta a férfi mesterséges lélegeztetését, akit állapotának stabilizálása után helikopterrel kórházba szállítottak. Filóné Ferencz Ibolya – a város vezetése nevében – megköszönte a törzs­őrmester helytállását, példaértékű cselekedetét.

Az idei évi gazdálkodás első félévi végrehajtásának értékelése is napirendre került. – Ennek az előterjesztésnek az elkészítésére semmilyen törvény nem kötelezi az önkormányzatot – jegyezte meg a polgármester – , de mi mindig összeállítjuk. Egyrészt a tájékoztatás, másrészt a tisztánlátás érdekében. Ha valamikor, idén különösen van létjogosultsága – utalt a világjárvány okozta, az élet minden területén tapasztalható átrendeződésekre a polgármester. Bár a februárban elfogadott, minden eddiginél jobb költségvetésben a veszélyhelyzet beálltának időpontjától nem várt bevételkiesések jelentkeztek és ugyanakkor tartalékok képződtek, a büdzsé továbbra is biztos alapokon nyugszik.

Takarékoskodás jó gazda módjára

A polgármester az ülésen egy kiváltképp figyelemre méltó fegyvertényre is felhívta a figyelmet. – Büszke vagyok arra, hogy számos önkormányzattól eltérően, a bonyhádinál nem kellett bércsökkentésről, megszorításokról dönteni – jelentette ki Filóné Ferencz Ibolya. Ugyanakkor megvalósítandó célkitűzésként megjegyezte, hogy takarékoskodni kell a jövő évre nézve is, mert azt jelenleg nem lehet tudni, hogy miként alakulnak a város 2021-es adóbevételei.

Fauszt Józsefné pénzügyi osztályvezető mindehhez hozzátette: a takarékos, megfontolt, körültekintő gazdálkodásnak is köszönhető, hogy nőtt az általános tartalék, az év elején megállapított tizenegymillió forintos összeghez képest mára negyvennyolc millió forintra.

Borítóképünk archív felvétel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában