portré

2020.09.28. 20:00

Szívügye az iskolai galéria

Közjóért kitüntető díjat adományozott a megyeszékhely önkormányzata Bacsné Székely Sárának, a szekszárdi Székely Galéria alapítójának. Az elismerést a Város Napja 2020 című rendezvény ünnepi közgyűlésén vehette át.

TEOL

Fotó: Hargitai Éva

– Az alkotás gyógyír annak, aki gyakorolja, és annak is, aki az eredményét csodálja – vallja Bacsné Székely Sára. Mindig is szerette a szépet, a művészetet, így érthető, hogy mára két fő hobbijává a festészet és a kiállításszervezés vált.

B. Székely Sára. Fotó: Hargitai Éva

A Tolna Megyei Szakképzési Centrum Ady Endre Technikum és Kollégiumának főbejáratánál működő galériát tíz éve hozták létre. Ennek egyik előzménye, hogy az iskola – amelynek egykor B. Székely Sára is diákja volt – már évtizedek óta kiállítóhelye volt Tolna megye, Szekszárd művészeinek, több tárlatnak is helyet adott. Másik pedig, hogy korábbi munkahelyén, Paradicsompusztán, a szövést tanuló, értelmileg akadályozott diákokkal szőnyegeket, babákat készítettek, amelyeket ki is állítottak, sőt, el is adták őket. Miután a szekszárdi iskolában kezdett el dolgozni, 2010-ben gondolták úgy, hogy itt is be kellene mutatni azoknak a diákoknak a munkáit, akik a szakmájuk kiválóságai. Majd az ötlet formálódott, a körülmények változtak, és egyre inkább a helyi amatőr alkotók, művészek alkotásainak bemutatóhelye lett a Porta Galéria, amely 2013-ban a tárlatok főszervezőjéről kapta a Székely Galéria nevet.

– A kiállítások fő célja az, hogy a főbejáraton napi szinten átvonuló gyereksereg lássa az alkotásokat, ezáltal formálja az ízlését, megismerkedjen az anyagokkal, technikákkal, akár meg is próbálja valamelyiket – fogalmazta meg B. Székely Sára. Hozzátette, volt is már példa rá, hogy diák tért vissza munkájával, kiállítóként. A tanulók rendszeres közreműködői a kiállítások megnyitóinak is, nívós műsorokkal emelik azok fényét.

Az elmúlt tíz évben több mint száz kiállítást szervezett, nemcsak az iskolában, hanem megyeszerte. Ezeken van, amikor harminc-negyven, máskor akár százhetven vendég is megjelenik. A Székely Galériában minden hónap második csütörtökén tartanak megnyitót, amelyet kis szeretetvendégség követ. Számos képzőművészeti technikát mutattak be, sokszor egy kiállításon belül nem is egyet. Többek között festők, babakészítők, csipkeverők, hímzők, fazekasok, keramikusok, fafaragók, szobrászok munkáit ismerhették meg a látogatók. Néhány példa a teljesség igénye nélkül a kiállítók sorából: Cs.Vasváry Ibolya festőművész, Stekly Zsuzsa zománcművész, Fekete Gyöngyi művésztanár, Rell Kata textilfestő művész, Decsi- Kiss János képzőművész, Braun Gábor festőművész, Biszák László festőművész. Összességében Szekszárd és Tolna megye alkotói, többségében amatőrök mutatkoztak be, akik – főként korábban – ritkábban jutottak lehetőséghez arra, hogy munkáikat közönség elé tárják. Most éppen Szűcsné Pál Ilona selyemfestéssel, nemezeléssel, üvegfestéssel és tojáshéj-mozaikokból készült képei tekinthetőek meg.

A díjazott távlati terveiről elmondta, ameddig tudja, szeretné ezt csinálni. Sajnos a Székely Galériában az utóbbi időszakot előbb felújítási munkák, majd a pandémia megjelenése határozta meg, így volt némi kiesés, de a továbbiakban szeretne visszatérni a megszokott rendhez. Októberben a járványügyi helyzet miatt online megnyitót tartanak, a kiállító Hucker Ferenc festőművész, a Bárka Művészeti Szalon tagja lesz. Sok a jelentkező, most kilenc-tíz kiállító munkáit tudná bemutatni. – Minél érzelemszegényebb ez a világ, annál több ember keres olyan tevékenységet, amely a lelkét, szívét melengeti. Ez sokszor az alkotás – mondta B. Székely Sára.

Ő maga egy évtizeddel ezelőtt kezdett el festeni, azóta is folyamatosan tanul, számos technikával ismerkedett meg, több mester, remek művészek irányításával. Mint mondta, elég göröngyös az alkotás útja, sokat kell dolgozni a fejlődésért, de érdemes erőfeszítéseket tenni. Ennek megfelelően ő maga is folytatja, amíg csak teheti.

Az eddigiek tekintetében pedig fontosnak tartotta, hogy köszönetet nyilvánítson azoknak a diákoknak, akik az elmúlt tíz évben a megnyitókon szerepeltek, akárcsak felkészítő tanáraiknak, valamint mindenkinek, aki ellátogatott hozzájuk, és akik segítették a munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában