paksi önkormányzat

2020.09.25. 10:30

Több pénz igényelhető a védett épületek felújítására

Hanol Erzsébet

Fotó: Shutterstock illusztráció

A védett épületek felújításával kapcsolatos pályázat meghirdetéséről tartott sajtótájékoztatót Kirizsné Buják Marianna, Paks főépítésze.

Elmondta, hogy a pályázati anyag 2020. szeptember 30-tól lesz elérhető a város honlapján, a beadási határidő pedig 2020. november 2. – írta a Paksihirnok.hu.

A képviselő-testület a pályázati keretösszeget a korábbi 3,5 millió forintról tízmillióra emelte, valamint az odaítélhető maximális támogatás összeget is megkétszerezték. Ez a műemléki védelem alatt álló épületek esetében így négymillió forint lett, míg a helyi egyedi védelem alatt, vagy helyi védett területen álló ingatlanok estében kétmillió forint.

A feltételekben is történt változás, és egy alkalommal lesz lehetőség hiánypótlásra. Azért döntött a módosítások mellett a képviselő-testület, hogy felújításra ösztönözzék az ingatlantulajdonosokat a helyi értékek védelme, a védett épületek megújulása érdekében. Az elbírálásnál előnyt élveznek, akik teljes körű felújításban gondolkodnak.

A főépítész arról is beszélt, hogy az önkormányzat, készülve az atomerőmű-építésre, korábban többször módosította a településrendezési eszközöket. Jelenleg a konkrét beruházások előkészítése zajlik, emiatt ezen eszközök pontosítása is szükségessé vált. A fejlesztés egyik kiemelt területe a várost érintő utak tervezése, amit a NIF Zrt. megbízásából hat különböző cég végez. Ezek elérhetővé tesznek majd egy-egy bemutatót a város honlapján, lehetőséget teremtve a lakosságnak a kérdések, észrevételek megfogalmazására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában