jubileum

2020.09.06. 11:30

Ünnepélyes keretek között elindult a „Dombóvár” mozdony

Dombóvár várossá avatásának ötven éves jubileumi hete keretében indították el pénteken a feldíszített V63 013-as villamos mozdonyt, amely a város nevét viseli.

Varga Szilvia

Fotó: Varga Szilvia

Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója is részt vett az eseményen, ünnepi beszédében kiemelte, hogy mindig jó kapcsolatot ápoltak a város vezetőivel, számíthattak egymásra, ami a jövőben sem lesz másképp. Több olyan fejlesztésre hívta fel a figyelmet, amely érinti Dombóvárt. A közeljövőben a Budapest-Pécs vonalon az óránkénti intercity járatok bevezetését tervezik, és nyitottak minden kezdeményezésre, amely segíti a közlekedés javítását a vasútvonalakon.

Pintér Szilárd polgármester arról beszélt, hogy Dombóvár igazi várossá válása és fejlődése a vasútnak köszönhető. Nem csak fontos közlekedési központtá és ezáltal bevándorlási célponttá vált a település, de a vasúttársaság jelentős szerepet vállalt a kultúra, az egészségügy és a sport területén is. Felismerték a sport és kulturális események közösségteremtő szerepét, és létrehozták a vasúti dolgozók számára a szabadidő közös eltöltésének lehetőségét.

1920-ban már létezett egy vasutas kör a Dombó Pál és Bezerédj utca sarkán, ahol táncházakat és egyéb kulturális rendezvényeket tartottak. Az 1966-ban felújított Vasutas Művelődési Ház a jelenlegi Tinódi Ház megépítéséig töltötte be funkcióját. 1927-ben megalakult a Dombóvári Vasutas Sport Egyesület egyetlen futballcsapattal. Itt kezdett el focizni az Aranycsapat tagja, Buzánszky Jenő, aki szintén vasutas gyerek volt. 1929-ben felépült a sporttelep is, amely akkor tizenegy szakosztálynak adott otthont.

Az ötven éves logóval és városi épületek grafikájával ellátott mozdony az egész országban közlekedik majd, ami lehetőséget biztosít arra, hogy mindenhol hirdesse Dombóvár várossá nyilvánításának jubileumát.

Borítóképünkön az avató ünnepség

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában