2020.09.30. 18:10
Zakuszkát készített a székely csapat
Fotó: Varga Szilvia
Ilyentájt Székelyföldön minden háznál zakuszkát főznek, ami majd egész télen laktató, vitamindús, egészséges alapélelmiszer lesz a konyhában. A Dombóvári Székely Kör szeptember utolsó hétvégéjén, hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a közös zakuszkafőzést a közösség számára.
A hagymából, paprikából és padlizsánból álló zöldségkrém elkészítése igen időigényes munka és több fázisból tevődik össze. Az egyesület péntek délután 20 kilogramm padlizsánt vett alapul, amelyet speciális módon készítettek elő. Először megsütötték, de nem sütőben, hanem szabad lángon, amelytől kap egy kis füstös, jellegzetes alapízt a pástétom. Majd a hagymát megdinsztelték és a paprikát ledarálták. A három alapanyagot összekeverték és fűszerekkel ízesítették. A végén felcímkézett üvegekbe került a zöldségpástétom és mindenki vihetett haza belőle. Akkora sikere volt a közös munkának és az elkészült zakuszkának, hogy kétszer annyi is kevésnek bizonyult volna, mint amennyi az üvegekbe került.
A zakuszkát legtöbb esetben pástétomként használják, és kenyérre kenve fogyasztják, de szószként húsok mellé, illetve szószok, raguk és egyéb ételek ízesítőjeként is tökéletesen megállja a helyét. A paprikakrém tökéletes reggelire, ebédre vagy vacsorára.