tűzesetek

2020.10.13. 07:00

A jól karbantartott gépkocsinál kisebb a járműtűz esélye

Sajnos nem kifejezetten ritka, hogy egy gépjárműben tűz keletkezik. Tolna megyében idén eddig 18 esethez riasztották a tűzoltókat. A katasztrófavédelmet kérdeztük, hogyan lehet felkészülni az ilyen esetekre.

TEOL

Idén eddig 18 esetben történt gépjárművet érintő tűzeset a megye közútjain – tájékoztatott Köves Péter, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Hírportálunkon legutóbb október 2-án számoltunk be egy esetről, amelynek során a 6-os számú főúton, az úgynevezett vörös keresztnél teljesen kiégett egy autó. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

Köves Péter közlése szerint az ilyen tüzek leggyakoribb oka műszaki meghibásodás, illetve elektromos zárlat. Ezek kialakulásának veszélye bármely autó esetében fennállhat, viszont fontos tényező a megelőzés szempontjából a gépjármű jól karbantartott állapota.

Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy tűzoltókészüléket mindenképp tartsunk magunknál az ilyen eshetőségre felkészülve. Kiemelte, minimum egy darab 3 kilogrammos eszközt érdemes betenni a gépkocsiba. A tűz keletkezését követő legfontosabb teendőket ismertetve hangsúlyozta, fontos, hogy a gépjárművet biztonságban, körültekintéssel, a közlekedést nem veszélyeztetve kell megállítani. Első mindig az élet és a testi épség megőrzése, ezért az autót a lehető leghamarabb el kell hagyni. Amennyiben van rá lehetőség és idő, csak akkor szabad nekiállni az értékek mentésének.

Természetesen tájékoztatni kell a segélyhívó 112-es telefonszámán a mentőszervezeteket a káreset rövid és pontos meghatározásával. Fontos közölni, hogy emberi élet veszélyben van-e, beszorult-e valaki, pontosan mi történt, hol történt. Amennyiben az autóban volt tűzoltó készülék, egy kezdeti tüzet meg lehet próbálni eloltani, de végig ügyelve rá, hogy ne sodorják magukat veszélybe.

Arra a kérdésre, hogy tapasztalataik szerint felkészültek-e az autóvezetők az ilyen helyzetekre, a szakember azt válaszolta, úgy látják, hogy különböző módon reagálnak az autósok. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gépjárműtüzek viszonylag gyors lefolyásúak, hiszen az kocsik számos jól éghető anyagot – például üzemanyag, olaj, festék, kárpit – tartalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában