Emlékezés

2020.10.28. 17:30

A látogatók és a temetők is készülnek az ünnepi rohamra

A mindenszentekre és halottak napjára készülnek a Tolna megyei temetőkben is, ahol mindent megtesznek a kegyeletgyakorlás megkönnyítése és a méltó emlékezés biztosítása érdekében.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Lapunk utánajárt néhány település erre az időszakra jellemző temetőlátogatói elvárásainak, szokásainak.

Dombóváron összesen öt, a városi temető, az újdombóvári temető, az evangélikus, a katolikus és egy használaton kívüli zsidó temető van. A temetőkben a nyitvatartási idő az országoshoz kapcsolódóan október 30-án és 31-én este nyolc óráig tart. Az újdombóvári temetőben november elsején megemlékezést tartanak délután öt órakor.

– A temetőkapukra már kifüggesztettük, hogy a járványra való tekintettel a látogatók tartsák be a távolságtartásra vonatkozó szabályt, de a maszk viselését rájuk bízzuk. Az érkezők figyelmét folyamatosan felhívjuk, hogy száraz virágok, koszorúk alá ne tegyenek mécsest.

A látogatók már folyamatosan érkeznek, a múlt hétvégén nagyon sokan voltak, és készülünk arra, hogy november elsején még többen lesznek – mondta lapunknak Takács Gabriella, a városi temetőgondokság részlegvezetője, a városi temetőt és az újdombóvári temetőt fenntartó Dombóvári Városgazdálkodási Nonprofit kft. munkatársa.

A Bonyhádon található mindhárom temetőt a Bonycom NKft. üzemelteti. Bonyhád-Majos városrészen egy, a városban két temető, egy romai katolikus és evangélikus köztemető található.

– A korábbi évek gyakorlatához képest a megszokottak szerint, hosszabbított nyitvatartással várjuk a látogatókat, akinek javasoljuk, hogy viseljenek maszkot. Az egymás közti távolság betartásának szabályára táblákon figyelmeztetünk. A kerítések, kapuk áteresztő kapacitása már bizonyított, jól el vagyunk látva a temetők száz méteres körzetében található parkolókkal is. A katolikus temetőt csak egy, de az evangélikus és a majosi temetőt két irányból lehet megközelíteni – mondta lapunknak dr. Farkas Attila ügyvezető.

Javasolják a maszk használatát

Tamásiban egy temető van, a fenntartója az Építő és Városüzemeltetési Kft. Kopitár Krisztina temetőgondnok lapunknak elmondta, a mindenszentek és halottak napja náluk így alakul: a hétvégén hosszabbított nyitvatartás lesz, amely este nyolc-kilenc óráig tart. Javasolják a maszk használatát szabadtéren is, és az egymás közti minimális távolság betartására figyelmeztetnek.

– Az elmúlt hétvégén sok vidéki érkezett a temetőbe, ezen a hétvégén a helyiekre számítunk. Az idén mind a polgári mind az egyházi megemlékezést lemondtuk, amely nagyrészt idős embereket érintett volna – tette hozzá a temetőgondnok.

Borítókép: A hétvégén nagy forgalom várható a temetőkben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában