Egészségre nevelnek a tamási ovi-bölcsiben

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

A tamási képviselők legutóbbi, szeptember végén tartott testületi ülésükön elfogadták az Aranyerdő Óvoda és Bölcsőde tavalyi és idei évre vonatkozó beszámolóját. Abban szerepel, hogy az óvoda célkitűzései idén március tizenharmadikáig valósultak meg, a koronavírus megjelenése után azonban bezártak, az alkalmazottak szabadságra mentek.

Tíz nap múlva az intézmény ügyeleti rendszerben működött újra. Azokat a gyermekeket fogadták, akiknek szülője munkavégzés miatt igényelte az ellátást. A szülő írásban nyilatkozott arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Az ügyelet szervezése kiscsoportos formában történt, csoportonként legfeljebb öt gyermek felügyeletét tudták biztosítani. Május huszonötödikén nyitottak újra, azóta a kormányrendelet előírásai alapján működnek.

Az írásos beszámoló szerint az egészséges életmódra nevelés, az egészséges életvitel igényének kialakítása, a gyermekek testi fejlődésének elősegítése óvodás korban kiemelt jelentőségű.

Ezért az intézmény nagy hangsúlyt fektetett az eltérő egyéni szükségletek kielégítésére. A szokások alakításához nélkülözhetetlen volt a felnőtt gondoskodó szerepe. Az egészséges életmód, a testápolás, az étkezés, az öltözködés, a betegségmegelőzés, az egészségmegőrzés szokásainak megalapozásában nyilvánult meg.

Az Aranyerdő munkatársai fontosnak tartják az egészséges ruházat és helyes öltözködés szokásának alakítását, a ruházat higiéniáját, tárolási feladatait. Az egészséges életmódra nevelésben a legfőbb erősségeik közé tartozik, hogy nyitott és rugalmas rendszerben fejlődtek a gyermekek. A módszer igazodott az egyéni szükségletekhez, életkori és egyéni sajátosságokhoz, kompetenciákhoz, az egyéni fejlődési ütemhez. A korszerű táplálkozást szorgalmazták, erre nagy hangsúlyt fektetett a köz­étkeztetés vezetője is. A szülők is, akik szinte hetente támogatták csoportjaikat friss gyümölccsel.

Udvaruk nagy zöldfelülettel rendelkezik, és ez minden évszakban lehetőséget biztosít a gyermekek számára a szabad levegőn tartózkodásra. A mindennapos, spontán és szervezett mozgás kiemelt szerepet kapott nevelési rendszerükben, kihasználták az udvar, sportpálya, adta lehetőségeket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában