fejlesztés

2020.10.14. 18:10

Egy új fajta üzemanyagot használ az atomerőmű

TN

Paks 20180203 MVM Paksi atomerõmû

Fotó: Beküldött kép

A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL befejezte a Paksi Atomerőműben jelenleg működő négy reaktor által használt nukleáris üzemanyag új, módosított változatának fejlesztését és dokumentálását. A VVER-440 típusú reaktorok számára készült második generációs nukleáris üzemanyag új, módosított változata optimalizálja az urán és víz mint moderátor arányát a reaktor aktív zónájában, ami kedvezően hat majd az erőmű működtetésének műszaki és gazdasági paramétereire.

– A TVEL üzemanyaggyártó vállalatot és a Paksi Atomerőművet többéves partneri együttműködés és sikeresen megvalósult projektek sora köti össze – hangsúlyozta Natalja Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke. – Azzal, hogy a Paksi Atomerőmű négy blokkjában az új, módosított üzemanyagot kezdik el alkalmazni, lehetővé válik a működtetés során használt üzemanyag-kazetták mennyiségének csökkentése, ez gazdasági szempontból is előnyös, hiszen megtakarítást eredményez. Nukleáris üzemanyaggyártóként fontos számunkra és szakmai büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a termékünk megbízható, magas minőségű és gazdasági szempontból vonzó – mondta az elnök.

Az új, módosított üzemanyag első szállítmánya 2020-ban érkezik a Paksi Atomerőműbe. A TVEL Rt. 2017 végén írta alá az új üzemanyag kifejlesztésére vonatkozó szerződést az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel.

A Paksi Atomerőmű az egyetlen működő atomerőmű Magyarországon. Négy blokkját 1982-től 1987-ig állítottak üzembe. Jelenleg ez az egyetlen olyan, VVER-440 típusú reaktorokat használó atomerőmű a világon, amely 15 hónapra megnövelt üzemanyagciklussal működik. Az atomerőmű évente 15 milliárd kWh villamos energiát termel, az összes Magyarországon termelt villamos energiának a felét állítja elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában