Előadás

2020.10.21. 15:30

Ha jól kezelik, kiválóak lehetnek az idei borok

Mauthner Ilona

2020.10.19 Szekszárd Szekszárd Az új borok kezelése és javítása volt a témája a szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Körnek hétfő esti ülésén a Babits Mihály Kulturális Központban. Ferenc Vilmos (fekete zakóban), a kertbarát kör elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette az idei évre tervezett eseményeket.Módos Ernő, az Alisca Borrend Nagymestere, borász tartott előadást az új borok kezeléséről fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Viszonylag visszafogott volt az érdeklődés, ami a szekszárdi kertbarátkör rendezvényeire nem jellemző, nyilván ez a koronavírus-járvány számlájára írható. Ferenc Vilmos, a civil szervezet elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette velük az idei évre tervezett eseményeket.

A Márton-napi ünnepséget november 7-én tartják, ezt a kadarka-borversennyel kötik össze. November 11-én lesz Szekszárdon, a Béla király téri katolikus templomban az új borok szentelése 18 órakor. November 25-én pedig Magyarország új borainak versenyét Szekszárdon rendezik meg.

Módos Ernő, az Alisca Borrend Nagymestere, sokak által elismert borász tartott előadást az új borok kezeléséről. Mint elmondta, a tavaszi és a téli csapadékmennyiség határozza meg az adott év termését. Mivel a szőlőnek mély a gyökere, így nem sínylette meg a szárazságot, és a növény virágzását sem érte kár. Mind mennyiségben, mind minőségben kiváló lett a termés. A kék borok színanyaga megfelelő lett, nagyon testesre sikerültek a nedűk, éppen emiatt a rozéknál kiemelten kellett figyelni arra, hogy mennyi ideig hagyták a héjon a termelők.

Módos Ernő felhívta arra is a figyelmet, hogy idén merészebben kell bánni a kénezéssel, mert az új borok magas beltartalma megköti, igényli a ként. Korábban másfél decivel kéneztek, akkor 30-40 lett a bor szabad kénje, idén ugyanennyinél a szabad kén 20-ra esik vissza. A másik fontos teendő a borban lévő fehérjék stabilizálása, amit korai derítéssel lehet elérni. Végül azzal zárta előadását, hogy bár a vásárlók sürgetik az új borok miatt a termelőket, de időt kell hagyni arra, hogy azok beérjenek.

Ezt követően a hallgatóság kérdezhetett. Szó esett poloskákról, kénezésről ismét, valamint tápsóról, almasavbontásról és vadkárról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában