felújítás

2020.10.22. 15:30

Kilátóként is szolgál a felújított tolnai gyárkút

Steinbach Zsolt

Fotó: Mártonfai Dénes

Nemrég lezárult az az uniós pályázat, amelynek részeként felújították a tolnai Duna-parton található „gyárkutat”, amely immár a Rosmayer emlékhely nevet viseli. (Rosmayer Ferenc a 19. században élt, hajózással, kereskedelemmel foglalkozó tolnai vállalkozó volt. Számos bőkezű adománnyal segítette a települést, a pápától elnyerte a Szent Szilveszter Lovagrend lovagja címet.)

A holtág partja közelében létesített objektum az 1900-ban indult tolnai selyemfonoda vízellátását biztosította. A holtágból szivattyúzták a vizet kavicsszűrőn keresztül a fonoda mellett kialakított tározóba.

Fotó: Mártonfai Dénes

Bár a gyárkút már nagyon régen nem üzemel, a létesítmény a tolnai Duna-part egyik emblematikus objektuma. A város által elnyert pályázati forrásból a gyárkút felújítására bruttó 2,28 millió forintot fordítottak. Az épület új, fa tetőszerkezetet kapott, újravakolták és festették. A víz fölé magasodó „toronyhoz” új lépcső visz fel, a magasból szép kilátás nyílik a holtágra. A felújítás kivitelezője egy Tolna megyei vállalkozás volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában